DIJABETES I PROBLEMI S BUBREZIMA ČESTO SU POVEZANI: / Rano otkrivanje bolesti sprječava oštećenje vitalnih organa

Do uništavanja bubrega dolazi zbog dugogodišnjih visokih razina šećera u krvi

15.6.2020.
9:37
Fini recepti
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dijabetičari često imaju probleme s bubrezima, a osobe s bolesnim bubrezima nerijetko imaju neotkriveni dijabetes, zbog čega stručnjaci iz Njemačkog saveza za dijabetes podsjećaju da bi svatko s bilo kakvim bubrežnim problemom trebao redovito provjeravati razinu šećera u krvi.

Takozvana dijabetička nefropatija je bolest bubrega oboljelih od dijabetesa. Nastaje jer su oštećene kapilare u bubrežnim glomerulima.

Bubrezi su građeni od milijuna glomerula, klupka kapilara koji vrše filtriranje krvi, a stvorena mokraća dolazi mokraćovodima u mokraćni mjehur te se iz njega odstranjuje mokraćnom cijevi

Nefropatija je mikrovaskularna kronična komplikacija i ako dođe do nje, nema nazad. Do uništavanja bubrega dolazi zbog dugogodišnjih visokih razina šećera.

Jednom godišnje provjeriti razinu albumina

Rano otkrivanje dijabetesa i bolesti bubrega pacijentima pomaže u izbjegavanju oštećenja vitalnih organa, odnosno transplantacije bubrega ili dijalize do kraja života.

"Studije su pokazale da je otprilike trećina ljudi na listama čekanja za transplantaciju bubrega prethodno imala neotkriveni dijabetes ili predijabetes", rekla je Martina Guthoff, specijalistica za bolesti bubrega.

Dijabetičari bi jednom godišnje trebali provjeriti razinu albumina, proteina koji proizvodi jetra. Ako bubrezi ne rade dobro, taj se protein izlučuje kroz urin što se otkriva provjerom razine albumina.

Povišena razina šećera u krvi i povišen krvni tlak glavni su rizični faktori za oštećenje bubrega. Obje vrijednosti trebaju biti stabile i u okvirima granica normale.

Dijabetičari svojim bubrezima mogu pomoći i tako što će izgubiti na tjelesnoj težini, ne pušiti, jesti zdravo i redovito vježbati.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali