Za čišćenje koristite samo blagi deterdžent za suđe i spužvicu za ribanje ili četku za čišćenje tava od lijevanog željeza. To je prvi korak ovog načina kako oprati željeznu tavu. Operite, izribajte, isperite, zatim dobro obrišite i podmažite s nekoliko kapi ulja te odložite papirnatim ručnikom na površinu za kuhanje.
Osim sapuna i spužvice, možete također koristiti malo vruće vode i lopaticu za uklanjanje ozbiljno zagorjele hrane. Tako kuhari čiste roštilje s ravnim vrhom u restoranu, pa će i vama poslužiti.
Koju vrstu ulja trebam koristiti za podmazivanje tave od željeza? Kako očistiti željeznu tavu?
Mnogi kuhari koriste laneno ulje za podmazivanje tave jer stvara glatku, čvrstu završnicu svaki put kada pravilno operete tavu. Ali budući da laneno ulje može biti vrlo skupo i krhko (morate ga držati u hladnjaku), ulje repice često je sljedeći najbolji izbor.
Vaša željezna tava je očišćena i isprana, sada pazite da se hrđa ne vrati. Lako je: samo pojačajte plamenik, stavite posudu na nju i pričekajte da voda ispari. Vaša tava je sada suha i spremna za skladištenje. Više se ne morate pitati kako očistiti željeznu tavu.