Koliko često trebate čistiti staklena vrata pećnice ovisit će o tome koliko često i što kuhate. Nastojte očistiti unutarnju površinu vrata otprilike svakih tri do šest mjeseci ili kad god završite temeljito čišćenje pećnice. Redovito čišćenje vrata pećnice značit će manje ribanja, jer se prljavština neće morati dugo slagati na površini, a moći ćete koristiti i manje jake kemikalije.
Kako očistiti vrata pećnice? Iako je najbolje ukloniti staklena vrata iz pećnice prije čišćenja, postoje slučajevi kada to nije opcija. Iako ćete možda morati očistiti vrata, možda niste fizički sposobni ukloniti ih - ili možda ne želite riskirati potencijalno razbijanje stakla. Srećom, staklo je lako očistiti bez uklanjanja. Evo kako očistiti vrata pećnice.
Pobrinite se da je pećnica ohlađena i da nije vruća na dodir. Napravite gustu pastu koristeći sodu bikarbonu pomiješanu s vodom. Raširite ga po staklu pomoću spužve, krpe ili čak rukama (ali svakako prvo navucite rukavice za čišćenje). Pustite da pasta odstoji 15 do 20 minuta, ovisno o tome koliko je staklo prljavo. Ako je potrebno, možete ostaviti da odstoji preko noći. Imajte na umu da će smjesa potamniti jer upija prljavštinu, prljavštinu i masnoću.
Kada ste spremni, uklonite pastu toplom, mokrom krpom. Ovo rješenje za čišćenje je potpuno prirodno, isplativo i jednostavno za korištenje. Ako staklena vrata pećnice i dalje izgledaju zamagljena ili imaju pruge, nanesite kapljicu sapuna za suđe na vlažnu krpu i njome obrišite vrata. Zatim isperite čistom, vlažnom krpom i dobro osušite.
Kako očistiti vrata pećnice ako nam proces nije uspio? Alternativno, možete pomiješati jedan dio octa (bijeli ocat ili, što je još bolje, ocat za čišćenje ) s jednim dijelom vode u boci s raspršivačem. Poprskajte smjesu na vrata. Obrišite krpom za čišćenje koja ne ostavlja dlačice.