Tvrda voda sadrži visok udio soli kalcija i magnezija, one nisu opasne za zdravlje ljudi ali u reakciji s nekim tvarima mogu nastati netopive mineralne soli. Te soli mogu tvrdu vodu učiniti neadekvatnom, te je potrebno tvrdu vodu omekšati. Kako nastaje kamenac u vodi?
Kamenac je talog bijele boje koji se nalazi na slavinama, u cijevima i sličnim mjestima u našim kućanstvima. Tri karbonata koji formiraju najčešće topive metalne ione odgovorni su za to kako nastaje kamenac u vodi, to su kalcijev karbonat, magnezijev karbonat i manganov karbonat.
Oni su netopivi u vodi i talože se u obliku bijelog taloga u cijevima, perilicama suđa i aparatima za kavu. Kalcij i magnezij su glavne komponente koje utječu na to kako nastaje kamenac u vodi. Nastajanje kamenca je posljedica prisutnosti topivog kalcijevog bikarbonata u tvrdoj vodi, ovaj spoj se može rastaviti za vrijeme zagrijavanja i na taj način formira kalcijev karbonat koji sačinjava kamenac.
Postoje različite vrste tvrdoće vode, odnosno privremena tvrdoća koja je uzrokovana otopljenim kalcijevim i magnezijevim bikarbonatima koji se mogu ukloniti kuhanjem. Za razliku od trajne tvrdoće vode koja je posljedica prisutnosti otopljenih kalcijevih i magnezijevih sulfata koji se ne mogu ukloniti kuhanjem već je potrebno primijeniti druge metode.
Kako nastaje kamenac u vodi tako se i protok cijevi smanjuje ili u potpunosti zaustavlja stoga je potrebno znati kako nastaje kamenac u vodi kako bi se pravovremeno spriječilo njegovo sakupljanje.