Pet savjeta koji pozitivno utječu na ustajali brak

S vremenom se može dogoditi da u braku nestane spontanosti i oduševljenja, a živciranja je sve više zbog ovih ili onih razloga. Ovih nekoliko savjeta tu su da spase vaš brak od propasti.

Nitko ne kaže da je lako biti u braku, najviše toga ovisi o onome što zapravo oboje želite. Ići u istom smjeru ili krenuti svatko svojim putem?

Možda vam je brak došao do one točke kad imate osjećaj da se sve raspada. Evo nekoliko savjeta koji možda mogu pomoći.

Što zapravo želite od svog braka?

Prvi savjet uključuje to da trebate postaviti realne ciljeve do kojih je moguće doći. Svaki cilj koji sebi zadate može dovesti do razočarenja i frustracije ako ne uspijete doći do njega. Svaki od tih ciljeva trebao bi imati svrhu da dovede do napretka.

Nećete se uvijek moći dogovoriti oko svega

Vi ste dvije različite osobe s različitim idejama i očekivanjima. A to vodi do umijeća kompromisa. Da, to se može naučiti. Možda to neće biti lako i jednostavno postići, ali je moguće. Životna je činjenica da se vas dvoje nećete moći složiti oko svega, to je sasvim normalno i to morate prihvatiti.

Naučite komunicirati

Treći savjet nadovezuje se na drugi, morate naučiti komunicirati, to nije opcija. Brak bez komunikacije je osuđen na propast. Kako možete znati ambicije i želje vaše supruge, ako niste u stanju komunicirati? Ne možete ostvariti suradnju i poboljšati brak ako niste u stanju komunicirati.

Naučite posao ostaviti na poslu

Nemojte posao donositi kući. Vaša obitelj ne bi trebala biti žrtveno janje zbog vaših frustracija na poslu. Oni ne zaslužuju biti zlostavljani s onim stvarima s kojima nemaju nikakve veze. Umjesto da kući dolazite ljuti i pod stresom, radije nakon posla ostavite malo vremena za sebe radeći nešto što vas veseli i smiruje. Niti jedan posao na ovom svijetu nije vrijedan toga da zbog njega razorite obitelj.

Olakšajte si

I posljednji, ali ne manje važan savjet je – olakšajte si koliko je to moguće. Prestanite sebe uzimati za ozbiljno. Izgubili smo sposobnost da se smijemo sami sebi, ako to opet vratite, naučit ćete se opet prepustiti i opustiti, a to će vas približiti vašoj obitelji i partneru/partnerici.

Ne mora značiti da će ovih pet savjeta spasiti vaš brak, ali za početak vrijedi pokušati.

Povratak na Net.hr