UI spašava vezu

OSJETI EMOCIJE: Ova bi vas umjetna inteligencija mogla upozoriti ako vaša supruga ima loš dan

Nova bi vas tehnologija uskoro trebala biti u stanju obavijestiti da li je vaš partner imao dobar dan ili vas doma čeka prava oluja.

Grupa znanstvenika istrenirala je algoritam koji identificira prijašnje konfliktne situacije među parovima kako bi odredio kada bi ponovo u budućnosti moglo doći do svađe među njima, piše Daily Mail.

Automatsko upozoravanje o partnerovom (i vlastitom) stanju

Koristeći fiziološke podatke i signale parova, tehnologija bi mogla automatski slati poruke kojima bi obavještavali osobe da malo meditiraju kako bi povratili svoje mentalno stanje prije interakcije s partnerom.

Znanstvenici s USC Viterbi škole inžinjeringa i USC Dornsife koledža umjetnosti i znanosti vjeruju kako bi se mogla iskoristiti tehnologija koja bi pomogla u umanjivanju potencijalnih sukoba među parovima.

Razvijen je sustav koji detektira da li je među partnerima došlo do sukoba, neka vrsta seizometra potresa u vezi.

Kako bi se detektirao sukob unutar para, znanstvenici su razvili algoritme koji procjenjuju da li je među partnerima prisutan sukob.

Ponekad bi dobro došao netko treći, tko bi upozorio na nadolazeću svađuFoto: Constantinis/Thinkstock

6 riječi koje se redovito spominju u svađama parova i svi ih mrze, ali ih svejedno koriste

Fiziološki podaci

Tehnologija prikuplja fiziološke podatke iz raznih izvora, poput nosivih uređaja i mobilnih telefona kako bi procijenila emocionalno stanja para. Vitalni podaci koji se uzimaju uključuju tjelsenu temperaturu, srčanu aktivnost, znoj, audio snimke, procjenu sadržaja jezika i vokalni intenzitet.

Tim je otkrio da je kombiniranjem svih ovih podataka algoritam uspio detektirati konfliktne epizode s 86 postotnom preciznošću.

Autori kažu kako je slijedeći korak u istraživanju korištenje ovakvih pasivnih, neometajućih tehnologija kako bi se predvidio sukob, možda pet minuta prije nego što se dogodi, tako što će računalni softver odrediti vjerojatnost izbijanja sukoba.

Drugi dio predviđanja sukoba je razvijanje ranih intervencija, moguće intervencije u pravom vremenu ili upozorenja poput slanje poruka s obavijestima o psihološkom stanju partnera ili predlaganja meditacije prije nego što osoba dovede sukob doma.

Povratak na Net.hr