Žene vole njegovati bolesne partnere, a muškarci?

12.3.2014.
15:05

Prema istraživanju provedenom među sredovječnim i starijim Amerikancima kod muškaraca nije uočeno nikakvo poboljšanje raspoloženja kad su se skrbili za svoju suprugu.

'Mnogo se istraživanja usmjerilo na ispitivanje tereta skrbi, posebno za žene, pa smo očekivali da će se takva obveza negativno odraziti na ženu koja se brine za supruga', kaže voditeljica istraživanja Vicki Freedman s istraživačkog instituta sveučilišta Michigan u Ann Arboru.

'Ono što smo otkrili bilo je iznenađujuće - da su starije žene sretnije kad se brinu za svoje muževe nego kad samo rade kućanske poslove', kaže Freedman.

Koristeći podatke iz telefonskog istraživanja provedenog 2009. među gotovo 400 vjenčanih parova u dobi iznad 50, znanstvenici su analizirali kako ispitanici rangiraju pojedine aktivnosti po sreći ili frustraciji koju nosi takva aktivnost. Sudionici su davali i podatke o razini invalidnosti životnog partnera i vrsti kućanskih poslova koje obavljaju poput kuhanja, spremanja ili odlazaka u trgovinu.

Razina zadovoljstva koja je zabilježena kod žena koje su brinule o bolesnom suprugu odgovara razini zadovoljstva kod normalnog druženja, pokazala su mjerenja koja su proveli znanstvenici.

'Mogu postojati pozitvini učinci brige za bračnog druga, barem kod starijih žena, koji anuliraju nezadovoljstvo koje izazivaju obični kućanski poslovi', napisali su znanstvenici u časopisu Journals of Gerontology, Series B.

Za supruge pak ni briga za bolesne žene ni stupanj njihove invalidnosti nije rezultirao nikakvom razlikom u njihovu zadovoljstvu odnosno nezadovoljstvu.

Freedman kaže da razliku mogu objasniti različite vrste potreba koje imaju bolesni muškarci i žene u višoj dobi.

Primjerice, vjerojatnije je da će žene kuhati i prati u okviru brige za bolesnog supruga dok će muškarci brinuti za održavanje kućanstva i popravke te plaćanje računa kad se brinu za svoje supruge.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali