Play ponuda

Većina Hrvata preotela bi tuđeg partnera?!

shimmer fallback

Više od dvije trećine muškaraca i gotovo polovina žena u Hrvatskoj poželjeli su i pokušali preoteti tuđeg partnera. Zanimljivo da je 87 posto njih u tome bilo donekle uspješno.

15.7.2013.
12:31
Play ponuda

Rezultati znanstvenih istraživanja koja su proveli psiholozi Petra Grundler, Igor Kardum i Jasna Hudek-Knežević s filozofskih fakulteta iz Osijeka i Rijeke ukazuju da je preljubu sklona većina ispitanih, piše Novi List.

Ispitivanje je bilo anonimno i provedeno je među 819 studenata sveučilišta u Osijeku i Rijeci. Istina je da je riječ o studentima prosječne starosti oko 20,5 godina, no autori kažu da rezultati ukazuju na univerzalno ponašanje objašnjeno evolucijskim teorijama.

Ipak, psiholog Mislav Stjepan Žebec s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu zamjera izbor ispitanika jer je studentski uzrast loš reprezentant populacije muškaraca i žena. Smatra da je neprimjereno samo na temelju toga istraživanja i evolucijskog pristupa koji i nije dominantan u psihologiji zaključivati o seksualnim ponašanjima Hrvata.

Strana istraživanja provedena u suvremenim zapadnim društvima pokazuju da se izvanbračne nevjere kao jedan od oblika preotimanja partnera javljaju u 20-50 posto brakova, te se procjenjuje da čak i do 10 posto potomstva nisu biološka djeca zakonitih očeva.

Istraživanja seksualnih ponašanja Hrvata još su malobrojna.

Play ponuda
Play ponuda