najsigurnija kontracepcija / Urolog otkriva sve što trebate znati o vazektomiji, a svoje iskustvo podijelio je i naš voditelj Zoran Šprajc

Iako se vazektomija čini se puno bezbolnija od sterilizacije žene, ona je još uvijek tabu tema za muškarce

8.10.2015.
8:47
VOYO logo

Voditelj i urednik RTL DirektaZoran Šprajc, koji se i sam prije desetak godina podvrgnuo vazektomiji, u jučerašnjoj emisiji ugostio je urologa, dr.Nevena Kapuna, koji je objasnio sve što o vazektomiji trebate znati, a podijelo je i svoje iskustvo s tim zahvatom. 

Pojednostavljeno - što je vazektomija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
žene pune nade /

Kontracepcijska pilula za muškarce: koliko teško će se dečki priviknuti na ovakve metode?

Image
žene pune nade /

Kontracepcijska pilula za muškarce: koliko teško će se dečki priviknuti na ovakve metode?

Vazektomija je postupak u kojem muškarca učinite ne sterilnim, nego on tada prirodnim putem ne može začeti dijete. To je postupak koji približno traje pola sata. Dobijete lokalnu anesteziju ispod kože mošnje, doktor onda prereže kožu i potkožne strukture, dođe do sjemenovoda, njega izvuče van i odreže dio i zatim ga podveže. Isti se postupak ponavlja i s druge strane. 

Koliko je to, za pacijenta, zahtjevan zahvat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i svaki drugi zahvat u lokalnoj anesteziji određena zahtjevnost postoji. Postoji određena bol, odnosno neugoda. Pacijent osjeća tupu bol u predjelu trbuha. 

Kolika je kontracepcijska sigurnost tog zahvata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ništa nije 100 posto, trebalo bi biti 100 posto, ali nije. Ja sam u 27 godina takvih slučajeva vidio tri.  Kod mojih pacijenata nije bilo takvih slučajeva, a približno radim 20-ak zahvata godišnje. 

Ljudi se boje i mene diskretno pitaju - što je sa spolnim funkcijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nema nikakve veze sa spolnim funkcijama. Pacijent normalno ima erekciju kao i prije, sperma izgleda isto kao prije, jer spermiji čine tek jedan do dva posto ukupnog ejakulata.

Zašto je vazektomija toliki problem u hrvatskom društvu, ali i u javnom sektoru? Ja sam je morao obaviti pod okriljem noći kada svi odu kući, doktor se nekako bojao. Čini mi se da uopće nije regulirana. O čemu se radi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vazektomija je na neki način regulirana. Iz bivše države postoji jedan zakon kojeg smo mi nekad provodili. To znači da na nivou kuće ili bolnice postoji komisija, koju čine ginekolog, urolog i još jedan član, koji onda odlučuju da li se pacijent može ili ne može podvrgnuti zahvatu. 35 godina je granica, što je jako neugodno kad vam dođe pacijent koji ima 30 godina i četvero djece i suprugu koja iz nekih razloga ne može koristiti kontracepciju. 

Sterilizacija žena ili vazektomija kod muškaraca - što biste vi preporučili? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučio bih vazektomiju jer je postupak jednostavniji. Postoje neke stvari koje ti se tijekom zahvata mogu dogoditi, ali osim nekih manjih hematoma i određenih bolova koji traju neko vrijeme, nema drugih tegoba. Kod žena ulaziš u trbuh i to je uvijek problematično. 

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo