Play ponuda

TEST: / Jeste li fer kad se svađate?

shimmer fallback

Odgovorite na ova pitanja i saznajte kakvi ste za vrijeme svađe, kako se oboje snalazite u tim situacijama i vaš sljedeći argument bit će manje psihotičan.

28.7.2013.
12:19
Play ponuda

1. Sjećate li se posljednje svađe s partnerom/partnericom?

A. Da, vjerojatno ću to koristiti kao dodatno streljivo sljedeći put. B. Računaju li se i prepirke oko toga tko koga više voli? C. Zapravo, ne. Brzo prijeđem preko takvih stvari. D. Da, ali ne uzimam to previše k srcu.

2. Vaš partner/partnerica govori protiv vaše obitelji ispred prijatelja. Vi:

A. Uzvraćam istom mjerom. B. Tiho gutam. Zašto se mučiti i reagirati kad to neće ništa promijeniti? C. Smireno ću mu/joj reći da prestane s tim i popričat ćemo o tome kasnije, nasamo. D. Sarkastično prokomentiram.

3. Čistite garažu/tavan/dvorište i zamolite partnera/partnericu za pomoć. On/ona ignorira vašu molbu. Koji je vaš potez?

A. Održim govor o tome kako posljednjih šest mjeseci samo ja radim teške poslove. B. 'Progutam' i to, te obavim posao sam/sama. C. Podsjetim ga/je da trebam pomoć. D. Pronađem način da se odmaknem i izbjegavam partnera/partnericu ostatak dana.

4. Partner/partnerica vas vozi na posao jer je vaš automobil na popravku. Što se dogodi ako se izgubite?

A. Pada gadno podbadanje uz dozu sarkazma. B. Oboje ste zašutjeli. Grrr. C. Jedno od vas postane frustrirano, drugo zauzme obrambeni stav i nakon toga se pomirite. D. Našalite se da bi partner/partnerica mogao/mogla u profesionalce.

5. Oboje pokušavate sastaviti novo računalo, ali upute su zbunjujuće i tenzije rastu. Što će se dogoditi?

A. Častite se psovkama. B. Ostavljate sve. Ne da vam se s tim zezati. C. Hladite se desetak minuta pa opet nastavljate zajedno. D. Kažete partneru/partnerici da preuzme jer je u tome očito bolji/bolja od vas.

Ako je većina vaših odgovora A: Pogoršavate sve. Poanta rasprave je pronaći rješenje koje će zadovoljiti oboje. A to nije lako kad se tako ponašate. Recite kako se osjećate i zašto se tako osjećate. Nemojte upirati prstom, budite razumniji i lakše ćete doći do sporazuma.

Ako je većina vaših odgovora B: Ključate u tišini. Neki parovi se boje svađe. Možda su odrastali u obitelji u kojoj su se roditelji stalno svađali i vikali, te se na kraju razveli, a možda neki misle da je jednostavnije ako ne ljuljaju brod. Svađa i rasprava s partnerom je zdrava i to ne mora značiti da ćete se razvesti. Nemojte se suzdržavati. Objasnite što vas muči, bez previše kritika.

Ako je većina vaših odgovora C: Svađate se pošteno. Odustajete kad predmet rasprave nije vrijedan vašeg vremena i borite se svim snagama kad dođe do kulminacije. Ključ rasprave je fokusirati se na problem. Vaše svađe mogu biti žestoke, ali imaju rezultata i pomažu vam da imate još bolji odnos.

Ako je većina vaših odgovora D: Vi ste pasivno-agresivni. Na rubu ste da date do znanja svoje prave osjećaje i to činite gadnim komentarima, usputnim komplimentima i teškim uzdasima vječnog mučenika. Predajete se, ali ne povlačite se ljubazno. Kad biste bili jasniji, lakše biste našli rješenje. Recite što vas muči jednostavno i jasno, te ćete opet ubrzo uživati s partnerom/partnericom.

Play ponuda
Play ponuda