Play ponuda

Kad veza postane loša najbolje je prekinuti ovako

shimmer fallback

Ne završi svaka veza onako kako je par planirao i zamislio. Ponekad je potrebno da svatko sam krene svojim putem, no to nije lako.

25.7.2013.
7:52
Play ponuda

I onda kad mnogi shvate da veza više ne funkcionira, pronalaze razloge da i dalje ostanu u njoj s obzirom na uloženo vrijeme, emocije i energiju. Nažalost, tako se samo odgađa ono neizbježno - prekid. U trenutku kad shvatite da je veza postala loša, potrebno je poduzeti neke korake te izaći iz te veze.

Evo sedam koraka koji mogu pomoći:

Definirajte razloge prekida

Zbrojite probleme koji se u vezi ponavljaju i koje ne možete riješiti. Ako ste svjesni da je promjena potrebna, a i dalje se prepirete oko istih problema bez pronalaska rješenja, vjerojatno ta veza nije ono što tražite i želite.

Budite spremni na raspravu o vašim razlozima prekida

Prilikom prekida par morate biti spreman na to da raspravite o postojećim problemima koji uništavaju vezu i pritom morate biti jasni da više ne želite pokušavati spašavati vezu niti prolaziti kroz iste probleme opet. Jednostavno izložite vaše odluke.

Fokusirajte se na vezu, a ne na osobu

Ako neka veza nije uspjela to ne znači da nešto nije u redu s partnerom. To znači da veza ne funkcionira kao takva i da ne zadovoljava potrebe i emocije. Nitko ne bi trebao pristati na manje od onog što želi i misli da zaslužuje.

Postavite granice prilikom razgovora o prekidu

Prekid nas lako može navesti da se povedemo za emocijama i da se sažalimo. To dovodi do rasprava o prekidu, opet i opet. Prilikom prekida treba biti jasan, potrebno je navesti jasne razloge zbog kojih prekidate i potrebno je dati do znanja da rasprave više nema. Potrebno je pružiti sve potrebne informacije.

Nemojte davati lažne nade

Nema ništa zdravo u privremenom prekidu, ta 'siva zona' nije dobra za nikoga, pogotovo za osobu koja i dalje želi biti u toj vezi. Primit će se za ništa. Ako zaista volimo sebe i voljeli smo i poštivali drugu osobu, prekid mora biti 'crno-bijeli' tako da svatko nastavi svojim putem i zacjeli.

Očekujte sljedeće partnerove reakcije...

Šok, ispitivanja, ljutnju, raspravu, moljakanje, pregovaranje, uhođenje, ponižavajuće postupke kao što su nenajavljeni dolasci i neočekivana pojavljivanja.

Distancirajte se

Bit će emocionalno teško, ali nakon prekida bivše ne treba zvati, nalaziti se s njima niti pojavljivati na mjestima gdje ste se nekad zajedno pojavljivali. 'Izbrišite' ih sa svih društvenih medija tako da nitko nikoga ne može provjeravati. Jednom riječju - nestanite. Svaka osoba nakon prekida treba vremena kako bi se oporavila o prekida i prilagodila novoj situaciji. Ekstremno je teško prekinuti vezu čak i onda kad znamo da je to najbolje za nas i da je to u našem interesu. Lako je zaglaviti u lažnim nadama. Ali ako u vezi niste sretni, ako vas veza ne ispunja i raduje, nemate što tražiti više u njoj i vrijeme je za promjene.

Play ponuda
Play ponuda