Svi vrlo dobro znamo važnost zdravog doruča: doručak nam daje potrebnu energiju za ostatak dana, zbog njega smo koncentriraniji i nismo zaokupljeni "osjećajem gladi i iščekivanjem pauze". Postoji i niz starih poslovica koji kaže: "Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje" ili pak "Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van". Čini se da su naši stari ipak bili u pravu.
Ako je netko nešto znao o važnosti zdravog doručka, onda su to zasigurno Austrijanci. Naime, Kaiserschmarrn je tradicionalna carska drobljenica bez kojeg niti jedan Austrijanac ne ide u dan. Ovu je poslasticu obožavao i sam car Franjo Josip I. Uz nju se vežu i dvije legende.
Prva legenda kaže kako je car Franjo Josip zbog nevremena morao jednu večer ostati u siromašnom selu. Ugostili su ga u najbogatijoj od najsiromašnijih kuća, a domaćica mu je krenula pripremati jelo koje je i inače pripremala radnicima. S obzirom na to da je dolazak samog cara bila uistinu svečana i posebna prilika, u recept je dodala jaja, malo mlijeka i bobičasto voće. Kada je jelo konačno bilo gotovo, austrijski car i ugarsko-hrvatski i češki kralj njime je ostao apsolutno oduševljen. Od tog trenutka to se jelo počelo nazivati Kaiserschmarrn.
Druga legenda kaže da je ovaj carski drobljenac zapravo neuspjeli pokušaj pravljenja palačinki. Naime, usmena predaja kaže kako je jedan dvorski kuhar pripremao doručak za cara, a kako mu se u kuhinji dogodila nezgoda, morao se nekako snaći i čim prije caru poslužiti doručak.
Tako je u jednu tavu "izdrobio" palačinke, dodao grožđice i trešnje te sve posuo šećerom u prahu. Takvo jelo poslužio je caru. I ova je legenda, dakako, potencijalna istina. Kakva god prava istina bila, činjenica jest da je ovo jelo zdrobljeno i da ćete se nakon njega osjećati siti poput careva!
Ovo se jelo često servira uz kojekakve džemove i kompote. Najčešće se radi o džemu od malina ili kupina te kompotom od šljiva, jabuka ili trešanja.
A sad - ono najvažnije - recept.
Za ovaj drobljenac potrebno vam je:
- 3 jaja
- 2 žlice šećera
- 180 g brašna
- 150 ml mlijeka
- 40 g maslaca
- Džem po izboru
Kako se priprema?
- Prvo je potrebno u posudi pomiješati šećer i žumanjke. Zatim dodati mlijeko i brašno te zajedno sve izmiješati.
- Onda u posebnu posludu pomoću miksera "tucite" bjelanjke dok se ne dobije snijek. Zatim taj snijeg špatulom sjedinite sa smjesom iz prve posude.
- U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac i dodajte svu smjesu. Smjesu pecite dok donja strana ne poprimi zlatnu boju, a onda je narežite na male komadiće.
- Komadiće nastavite peći još nekoliko minuta, a zatim sve istresite na tanjur i prelijte s nekoliko žlica džema ili kompota.
Dobar tek!