KAO STVORENO ZA JESEN /

Špiček pokazao kako napraviti jednostavno i zdravo varivo koje ćete odmah poželjeti napraviti kod kuće

Image

U drugoj epizodi gastro specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR s našim je chefom kuhala slavna književnica Sanja Pilić

14.10.2024.
17:01
VOYO logo

Nova sezona video specijala s našim omiljenim chefom Tomislavom Špičekom posvećena je jeseni i jelima jesenske kuhinje. A u drugoj epizodi ovog specijala, prigodno nazvanog Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR naš je omiljeni chef ugostio slavnu književnicu Sanju Pilić.

„Rijetko kada u svojoj emisiji imam pravu spisateljicu. Imat ćemo o čemu razgovarati“, odmah je konstatirao chef Špiček, s čime se Sanja složila. „Da. Ti ćeš pričati kako kuhaš, a ja kako pišem. To ti je isto kao i kuhanje, vjeruj mi“, odgovorila mu je dobro raspoložena Sanja kroz smijeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesenski specijaliteti

Špiček je svojoj gošći odlučio pripremiti pravo jesensko jelo koje podsjeća na sočivo, varivo s mnogo žitarica, grahorica i povrća, a u svojoj izvedbi tog tradicionalnog kvarnerskog i dalmatinskog specijaliteta dodao i file pilećeg mesa.

Image

Odmah su podijelili i poslove oko kuhanja. Njegova gošća Sanja je počela rezati mrkvu na manje komadiće, a za to vrijeme Špiček je sjeckao luk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moram napraviti jednu slikovnicu o kuharu... O nekom kuharu koji kuha, a dijete mu neće jesti“, smišljala je Sanja dok je naš chef već sjeckao povrće za svoj današnji jesenski specijalitet. „To još nitko za mene nije napravio. Zbilja“, bio je iskreno polaskan Špiček koji je potom stavio pirjati luk.

Što je sve važno u kuhinji?

„Sad ćemo staviti luk 'zacvrčati'… I zvukovi su bitni u kuhinji“, komentirao je chef. „Jako su bitni. Sve je bitno. I kako izgleda prostor u kojem jedeš. Meni je sve bitno“, složila se Sanja.

Image

Zatim je chef Špiček Sanji pokazao kako pravilno narezati celer za varivo. „Celer nećemo rezati na krugove nego na kockice. On je vrlo, vrlo intenzivan. Mislim da će ove dvije kriške biti sasvim dovoljne“, objasnio je chef koristan savjet za sve one koji nisu sigurni kako bi iskoristili ovo povrće tijekom pripreme variva.

Na kraju je Sanja nasjeckala češnjak, a chef Špiček je narezao file pilećeg mesa na manje komadiće. Kad je povrće omekšalo, dodao je piletinu narezana na komadiće te češnjak, a na samom kraju je ubacio ocijeđeni S-BUDGET kuhani bijeli grah, S-BUDGET crni grah, S-BUDGET crveni grah, DESPAR slanutak i crvena leća.

Image

Potom je sve podlio vodom i ostavio da se kuha. „Zapravo, za takve ćušpajze kažu da su najbolji drugi dan. Neki se mogu jesti i hladni“, objasnio je chef.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pun tanjur vitamina, bjelančevina i proteina

Nakon nekih pola sata kuhanja, chef i Sanja probali su varivo i provjerili što još nedostaje od začina.

„Ja bih još papra malo i malo dimljene paprike da nam miris tog dima previše ne ispari. Malo sjeckanog vlasca, peršina te za kraj malo timijana“, prokomentirao je chef Špiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je bilo sve bilo spremno za serviranje!

Image

„Sanja veseliš li se punom tanjuru vitamina, bjelančevina i proteina? Svega ima! “, upitao je chef Špiček svoju gošću. „Odlično je, jako mi se sviđa. Mislim da ću ovo odsad češće kuhati“, zaključila je Sanja.

Sastojci:

300 grama pilećih prsa file

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40 ml S-BUDGET OLIO DIOLIVA maslinovog ulja

150 grama ljutike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 češnja češnjaka

200 grama mrkve

200 grama korijena celera

1 svježa crvena paprika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DESPAR kuhani slanutak 400 grama

S-BUDGET kuhani bijeli grah 250 grama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S-BUDGET kuhani crveni grah 100 grama

S-BUDGET kuhani crni grah 100 grama

120 grama crvene leće

1/2 žličice mljevenog papra

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 žličica osušenog timijana

1 žličica dimljene paprike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 žličice peršinovog lista

2 žličice nasjeckanog vlasca

Priprema:

U loncu zagrijte 40 ml S-BUDGET maslinovog ulja i dodajte mu sitno nasjeckanu ljutiku. Pržite je na laganoj vatri sve dok ne omekša. Zatim dodajte narezani češnjak, mrkvu, celer i svježu crvenu papriku i sve zajedno pirjajte nekih 7 do 8 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme narežite pileći file na manje komadiće i dodajte povrću. Stavite povrće i piletinu da se pirja dvije do tri minute i potom dodajte ocijeđeni slanutak, leću, bijeli, crveni i grah. Dobro promiješajte i začinite soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom. Sve zajedno prelijte vodom. Kuhajte na umjerenoj vatri 30 minuta pa dodajte nasjeckani peršin i vlasac pa promiješajte.

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste propustili drugu epizodu Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR koja je na rasporedu bila u nedjelju u u 21.40 sati, reprizu možete pogledati u subotu oko 16.15 sati na glavnom kanalu RTL-a!

I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Image
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo