Blagdani su vrijeme za uživanje, radost i druženje s ljudima koji su nam važni, a sve je uvijek ljepše uz ukusno pripremljenu hranu. Kako bismo vam olakšali planiranje svečanog menija za blagdane, donosimo ideju za savršeno jelo za posebne prilike koje će zasigurno oduševiti sve okupljene za stolom!
Za izvedbu ovog slasnog recepta zaslužan je tko drugi nego naš najdraži chef Tomislav Špiček, koji je i ovu epizodu serijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR posvetio upravo čaroliji blagdanskih specijaliteta. U kuhinji mu se ovom prilikom pridružio Matija Kačan, kazališni, filmski i TV glumac koji je na sebe spremno preuzeo sve pomoćne poslove u kuhinji.
A što se kuhalo?
Na blagdanskoj trpezi u vrijeme Božića i Nove godine, u našim će se krajevima nerijetko na stolu naći pečeno carsko meso. I dok se ovaj tradicionalni blagdanski specijalitet često jede s francuskom salatom, naš chef Špiček je ovom prilikom odlučio ovu slasnu pečenku pripremiti s malo drugačijim prilogom.
Neke će ova kombinacija možda i iznenaditi, ali marinirano pečeno carsko meso pečeno u pećnici savršeno se slaže s jabukama pripremljenima na karameliziranom šećeru i začinjenima s malo cimeta. Osim jabuka s cimetom, uz pomoć svojeg gosta Matije Kačana, Špiček je pripremio i ponešto 'standardniji' prilog - pire od krumpira.
Uz mnogo smijeha, dobrog raspoloženja i u pravoj blagdanskoj atmosferi, Špiček i njegov gost su razgovarali o tome što najviše vole jesti u ovo posebno doba godine, a naš nam je chef i ovom prilikom otkrio nekoliko korisnih kulinarskih savjeta.
„Kod pečenke je najbitnije da dobro začinite meso dok je još sirovo“, objasnio je Špiček. „Što se tiče koliko vremena meso treba provesti u marinadi, nema nekog pravila, ali ako znate da vam dolaze gosti, meso možete ostaviti u marinadi dan-dva ili barem preko noći u marinadi da se svi začini prožmu“, otkrio je naš chef tajnu fino pripremljenog carskog mesa.
Kada je sve bilo gotovo, servirano i spremno za uživanje, Špiček nije štedio riječi hvale za Matijine vještine u kuhinji. A kako je Matija komentirao marinirano i pečeno carsko meso s jabukama i cimetom, pogledajte u novoj epizodi specijala.
Sastojci:
Priprema:
1 kilogram carskog mesa
S-BUDGET suncokretovo ulje 50 ml
S-BUDGET bijelo vino
nekoliko listića svježe kadulje
SPAR sol
SPAR papar
Prilog od jabuka s cimetom:
2 jabuke Vrtovi Hrvatske
jedan limun Natur*Pur
SPAR Premium maslac
konjak 50 ml
cimet ljeveni
S-BUDGET šećer
Pire krumpir:
Natur*Pur krumpir
SPAR Premium maslac
Priprema:
Dobro operite i posušite carsko meso. Kožu carskog mesa zarežite na trakice kako bi se tijekom pečenja iscijedio višak masnoće, ali nemojte pretjerati kako se meso ne bi previše isušilo. Meso zatim lagano posolite, poparite pa dobro premažite i natrljajte uljem. Premjestite meso u lim za pečenje koje ste temeljito namastili suncokretovim uljem.
Prije pečenja dodajte listiće svježe kadulje koje možete naslagati ispod samog mesa te u lim dolijte oko decilitar i pol S-BUDGET bijelog vina. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko 30 minuta.
Ogulite krumpir za pire, narežite ga na manje komadiće i stavite ga kuhati u lagano posoljenu vodu. Kada je krumpir kuhan, dodajte rastopljeni maslac i propasirajte dok ne dobijete jednolični pire bez grudica.
Ogulite i narežite jabuke na kockice. Na karamelizirani šećer stavite na kockice narezane jabuke, začinite prstohvatom soli pa nastavite pirjati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte svježe iscijeđeni sok jednog limuna. Pred sam kraj, pospite jabuke s malo cimeta, prelijte konjakom i pirjajte još dvije minute.
Pečeno carsko meso narežite i poslužite s pireom i prilogom od jabuka.
Dobar tek!
I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.