VELIKI NAPREDAK / Peta generacija mobilne mreže i robotika: kreće nova etapa u području dijagnostike i kirurgije u dentalnoj medicini

Razvoj sofisticiranih robotskih sustava praćen uvođenjem 5G tehnologije omogućava veliki napredak u području telekirurgije i teledijagnostike u dentalnoj medici

27.10.2021.
11:29
Ilustracija: Shutterstock

Ubrzani razvoj robotike uz dostupnost brzih internetskih veza dovodi do velikog napretka u području telekirurgije i teledentalne medicine. No u području telekirurgije i teledentalne medicine, sofisticirani robotski sustavi nisu dovoljni, potrebna je stabilna i brza bežična tehnologija u kojoj se prijenos podataka odvija gotovo u realnom vremenu, bez latencije što omogućava pouzdanost i sigurnost u provođenju samih zahvata i dijagnostike. Ta stabilna i brza bežična internetska veza dolazi u vidu 5G tehnologije na čijem se uvođenju intenzivno radi. 

Naravno, još uvijek ne možemo govoriti o tome da će roboti samostalno moći izvoditi zahvate samo na temelju umjetne inteligencije, ta je tehnologija još uvijek u ranim razvojnim fazama. Ovaj koncept primjene robotike podrazumijeva mogućnost da operater ili dijagnostičar može biti kilometrima udaljen pacijenta i izvesti zahvat na daljinu. Tako su liječnici iz Kine i Indije već izveli prve kirurške zahvate korištenjem pete generacije mobilne mreže, a tehnologija prelazi iz testne u proizvodnu fazu.

Pouzdani asistenti u izvođenju kompliciranih zahvata

Zanimljiv primjer o kojem se u posljednje vrijeme mnogo priča je američki robot YOMI, asistent dentalne kirurgije. YOMI je prvi i jedini robotski sustav za dentalnu kirurgiju kojeg je odobrila američka FDA. „Američka tvrtka sa Floride proizvela je robota po imenu YOMI koji asistira tijekom implantoloških zahvata. Osim izvođenja tretmana, ima mogućnost vođenja zdravstvenih kartona, ali najbitnije, pomaže kirurgu da bude precizniji, a sam zahvat sigurniji“, objašnjava dr. sc. Saša Đukić iz Dentalnog implantološkog centra Osijek

Kako se robotski sustav oslanja isključivo na 3D virtualnu projekciju čeljusti pacijenta, sve što se događa tijekom planiranja i izvođenja kirurškog zahvata je znatno preciznije i sistematičnije. Konkretnije, ta pouzdanost proizlazi iz činjenice da su tako navođeni i koordinirani pokreti robotske ruke koncizniji od ljudske ruke. YOMI ne može zamijeniti dentalnog kirurga, ali spoj znanja kirurga i tehnološke robotske preciznosti donosi veliki napredak i predstavljaju novu etapu razvoja u dentalnoj kirurgiji.  

Bolja dostupnost zdravstvene zaštite uz manje troškove

Kako je oprema za izvođenje ovakvih operativnih zahvata u medicini još uvijek skupa i teško dostupna, očekuje se da će brzi razvoj i široka upotrebljivost, barem za sada, izostati. Područje u kojem će sigurno naći svoju primjenu je vojna industrija, jer će omogućiti izvođenje zahvata u područjima obuhvaćenim ratom, i na taj način smanjiti izloženost liječnika. 

Područje u kojem je već uvelike u primjeni je teledijagnostika, pa i teledentalna medicina. Takva se primjena odnosi na tretiranje pacijenata iz nerazvijenih područja čime se omogućava brži i lakši način postavljanja dijagnoze, a zatim i određivanja terapije, što za posljedicu ima značajno smanjenje troškova, kako za pacijenta, tako i za zdravstveni sustav.

„Na tržištu već postoje platforme koje olakšavaju dostupnost oralne zdravstvene zaštite. Značajno su jeftinije za pacijenta, usmjeravaju prema razumnijim preventivnim postupcima i omogućavaju kontakt s inače nedostupnim zdravstvenim djelatnicima. Možete slati slike i bitne podatke doktoru dentalne medicine koji je udaljen i napraviti online konzultacije, te utvrditi je li potreban dolazak u ordinaciju“, istaknuo je dr. Đukić. 

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom A1 Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali