EU CALLING / Kako je to živjeti, raditi i jesti u Sloveniji? Poslali smo tiktokera Andreja da jedan dan bude novinar na slovenskoj televiziji

Image

U video specijalu EU Calling koji se sastoji od četiri epizode naša je ekipa posjetila četiri grada Europske unije. Istražili smo kako se u Europi živi, radi te gdje se najbolje jede, a gdje najbolje tulumari.

8.5.2024.
11:49
VOYO logo

U prvoj epizodi naša ekipa je uoči europskih izbora predvođena influencerom Andrejem Soldom za odredište izabrala Sloveniju i njezin glavni grad Ljubljanu. Priliku za posjet slovenskim kolegama iskoristili smo kako bismo obišli najveću slovensku televizijsku kuću POP TV, ali i saznamo na licu mjesta kako je živjeti i raditi u Ljubljani, kako se Slovenci zabavljaju i najvažnije od svega – što jedu.

U prostorijama POP TV-a dočekala nas je novinarka informativnog programa Petra Čertanc Mavsar koja je našu ekipu provela po redakcijama, prostorijama u kojima se stvara čarolija - montaži, ali i raskošnom studiju u kojem se snima show Slovenia Got Talent. "Hoćeš li se okušati u pjevanju?", pitala je Barbara, što je Andrej, s popriličnim žaljenjem, odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolje da ne pjevam. Jedino za čim žalim u životu je to što nemam sluha", obrazložio je.

Vox Populi na ulicama Ljubljane

Nezaobilazna točka razgledavanja bila je i redakcija informativnog programa POP TV-a, gdje je naš Andrej upoznao političkog novinara Anžu Božiča koji je zaista idealni sugovornik za razgovor oko atmosfere uoči izbora za Europski parlament, očekivane izlaznosti i ostalih zanimljivosti oko europskih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon obilaska POP TV-a, Petra i Andrej odmah su se uhvatili pravog novinarskog posla. Kao pravi reporteri, izašli su na ulice Ljubljane napraviti Vox Populi prilog na temu što građani Slovenije očekuju od izbora za Europski parlament. Iako nam Andrej nije pokazao svoj pjevački talent (nažalost), u reporterskoj ulozi odlično se snašao. Uživajući u šetnji šarmantnim ulicama Ljubljane, Andrej i Petra su krenuli od Kongresnog trga u razgledavanje prekrasnog strogog centra grada. Tokom šetnje, Andrej je zaustavljao slučajne prolaznike i postavljao im nekoliko pitanja o nadolazećim europskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijepori oko kranjske kobasice

Glavno pitanje za prolaznike bilo je - što oni uopće znaju o nadolazećim izborima. Prvih nekoliko sugovornika spremno je odgovorilo da namjeravaju glasati na europskim izborima, a pokazali su i poprilično solidno poznavanje kandidata koji su se prijavili za izbore za slovenske zastupnike u Europskom parlamentu.

Osim toga, Andrej je bio odlučan da sazna zašto je Slovencima kranjska kobasica toliko važna i kako je uopće došlo do njezinog kultnog statusa. Naime, Slovenija se s Hrvatskom, Austrijom i Njemačkom dugi niz godina sporila oko kranjske kobasice. Na kraju, kao arbitar se uključila Europska komisija koja je prerezala taj gordijski čvor i priznala kranjskoj kobasici status izvornog slovenskog proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu Slovenci i bolje od kranjske

Nakon dobro odrađenog reporterskog posla, Petra i Andrej otišli su se okrijepiti na zasluženi ručak. Budući da je Petra Andreju obećala tradicionalnu slovensku kuhinju, savršena destinacija za ručak bila je Gostilna na Gradu, restoran smješten na samom vrhu dvorca koji nadvisuje središte Ljubljane. Iako je u ponudi bila neizostavna kranjska kobasica, naš se reporterski tandem odlučio kušati nešto drukčije – jelen poslužen s artičokama, sirupom od smreke te pireom od malina. I sudeći prema reakcijama, izbor jela se pokazao kao pun pogodak.

Sve što je lijepo kratko traje, pa je nakon ručka Andrejev posjet Sloveniji završio. Poruka je ostala ista, a glasi - izađite na izbore za Europski parlament. Svaki glas je važan. Iskoristite svoj glas i sudjelujte u oblikovanju budućnosti demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ljudi žele izaći i sudjelovati svojim glasom na izborima za Europski parlament, no još nisu dovoljno svjesni svega o čemu se u Europskom parlamentu raspravlja i odlučuje. Više su fiksirani na domaće izbore, a kada treba izaći na izbore za Europski parlament, još uvijek je u njihovoj percepciji to nešto daleko i imaju osjećaj da zapravo nemaju mnogo mogućnosti utjecaja na neke odluke koje se tamo donose. A zapravo imaju i izlaskom na izbore utječu na koje će se sve načine i naši životi promijeniti", zaključili su Petra i Andrej.

Vidimo se na izborima u lipnju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Projekt je realiziran uz potporu Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Za objavljeni sadržaj isključivo su odgovorni autori / RTL.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo