JESENSKA KUHINJA /

Chef Špiček pokazao kako napraviti domaće rezance u umaku od gljiva, oraha i špinata

Image

U četvrtoj epizodi gastro specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR chef je ugostio popularnu glumicu Csillu Barath Bastaić

28.10.2024.
9:27
VOYO logo

U ovim promjenjivim danima listopada posebno uživamo u aromatičnim sezonskim namirnicama koja nas podsjećaju na djetinjstvo i povezuju za stolom. U ovom našem podneblju to nekako posebno dolazi do izražaja u jesen, stoga smo novi gastronomski specijal u kojem kuha popularni chef Tomislav Špiček posvetili upravo domaćoj i tradicionalnoj hrani.

U novoj sezoni serijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, naš je chef poseban naglasak stavio na domaće specijalitete koje imaju posebno mjesto u lokalnoj gastronomiji. Domaći široki rezanci, pogotovo kada se pripremaju s finim aromatičnim umakom od sezonskih namirnica kao što su gljive, orašasti plodovi i špinat, sasvim sigurno su dio te jesenske gastro čarolije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U ovoj četvrtoj epizodi specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, našem se chefu pridružila i nagrađivana kazališna, filmska i TV glumica Csilla Barath Bastaić. Kako je sama istaknula, Csilla uživa u hrani, ali ubrzo je postalo vidljivo da uživa i u kuhanju jer je zaista bila izvrsna sous chefica našem Špičeku.

Gljive i orasi kao savršena kombinacija okusa

I u ovoj epizodi chef Špiček nije propustio priliku da svoju gošću i svoje gledatelje nauči nečemu korisnom i inspirativnom. Tako nam je ovom zgodom pokazao kako svatko od nas, uz samo malo prakse, može izraditi savršene domaće rezanace po receptu njegove bake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I dok smo svi već zasigurno probali različite varijante umaka od gljiva koji se savršeno slažu s domaćim rezancima, u ovoj epizodi Špiček je pokazao nešto malo drugačiji recept za umak od gljiva kojem će posebnu notu dati orašasti plodovi, preciznije orasi. "Taj okus jako lijepo paše uz gljive", objasnio je chef.

Domaće tijesto, gljive, orasi… Na kraju se svi ovi okusi jeseni zaokruže parmezanom, i to je to! Jednostavno, aromatično i ukusno, pravo jesensko jelo koje svatko može napraviti kod kuće. Csilla je na kraju pozdravila svoju kćerkicu i poručila joj: "Mama će ti ovo kuhati već sutra"! A vi?

Image

Sastojci:

Za tjesteninu:
S-BUDGET glatko brašno 100 grama
3 jaja Vrtovi Hrvatske
SPAR PREMIUM Ekstra djevičansko maslinovo ulje
S-BUDGET sol

Za umak:
SPAR PREMIUM Ekstra djevičansko maslinovo ulje 2 žlice
S-BUDGET maslac 1 žlica
1 veća ljutika
2 češnja češnjaka
miješane gljive 300 grama
SPAR orasi 60 grama
1 dl bijelog vina
svježi špinat 80 grama
Parmezan 100 grama
SPAR majčina dušica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Zamijesite tjesteninu od brašna, jaja, ulja i soli. Tijesto ostavite da se odmori pola sata pa ga tanko razvaljajte i narežite na rezance debljine od dva do tri cm. Kuhajte pet minuta.

U velikoj tavi zagrijte SPAR PREMIUM Ekstra djevičansko maslinovo ulje i S-BUDGET maslac pa potom stavite popržiti nasjeckanu ljutiku. Zatim dodajte na sitno narezani češnjak, SPAR majčinu dušicu, SPAR sol i SPAR papar pa pržite dok ne zamiriše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulijte bijelo vino, dodajte nasjeckane gljive i pržite na laganoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte na sitnije nasjeckane orahe i pirjajte s gljivama dvije do tri minute pa svemu dodajte naribani parmezan. U umak dodajte skuhanu i ocijeđenu tjesteninu, zatim i špinat pa još kratko kuhajte dok lišće špinata ne povene.

Poslužite jelo posuto ribanim parmezanom.

Dobar tek!

I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Image
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo