Jeste li se ikada zapitali tko je ostavio najdublji trag? Svi znamo superpopularne kuhare s malih ekrana: Bobby Flay, Gordon Ramsay i mnogi drugi poznati s TV-a, ali jesu li oni i najutjecajniji? Postoji cijela lista kuhara koji su imali velik utjecaj na svijet kulinarstva prije njih, stvarajući i istraživajući velik broja jela, mijenjajući način na koji kuhari pristupaju hrani, kao i način na koji danas jedemo.
I mi imamo svoje kuhare za utrku: Tomislav Špiček, Željka Klemenčić i Ivan Pažanin, kao jedni od vodećih kulinarskih znalaca u Hrvatskoj svoja će iskustva i male tajne gastronomije ponovno dijeliti s kandidatima nove sezone emisije "Tri, dva jedan-kuhaj!", koju u novom ruhu gledamo već u ponedjeljak, 31. siječnja u 21 sat na programu RTL-a.
U nastavku svratite pažnju na popis pet najutjecajnijih kuhara:
- Jacques Pépin (rođen 18. prosinca 1935.) američki je kuhar, autor, kulinarski pedagog, televizijska osoba i umjetnik francuskog porijekla. Kasnih 1980-ih pojavio se na francuskoj i američkoj televiziji i napisao niz kuharica koje su postale bestseleri.
2. Marco Pierre White (rođen 11. prosinca 1961.) britanski je kuhar, ugostitelj i televizijska osoba. Prozvan je prvim slavnim kuharom koji je 1994., u dobi od samo 32 godine, postao najmlađi i prvi britanski kuhar koji je ikada dobio tri Michelinove zvjezdice. Obučavao je istaknute kuhare kao što su Mario Batali, Gordon Ramsay, Curtis Stone i Shannon Bennett.
3. Joël Robuchon (7. travnja 1945. - 6. kolovoza 2018.) bio je francuski kuhar i ugostitelj. Gault Millau 1989. proglasio ga je "Kuharom stoljeća", a 1976. nagradio Meilleur Ouvrier de France (najbolji francuski radnik) u kuhinji. Objavio je nekoliko kuharica, predsjedavao je odborom za Larousse Gastronomique te vodio kulinarske televizijske emisije u Francuskoj.
4. Gordon James Ramsay (rođen 8. studenog 1966.) britanski je kuhar, restaurator, pisac, televizijska osoba i kritičar hrane. Njegovi restorani ukupno su nagrađeni sa 16 Michelinovih zvjezdica, a trenutno ih ima ukupno sedam. Njegov restoran s potpisom, Restaurant Gordon Ramsay u Chelseaju, u Londonu, ima tri Michelinove zvjezdice od 2001.
5. Georges Auguste Escoffier (28. listopada 1847. - 12. veljače 1935.) bio je francuski kuhar, ugostitelj i kulinarski pisac koji je popularizirao tradicionalne francuske metode kuhanja. Velik dio Escoffierove tehnike temeljio se na onoj Marie-Antoine Carême, jednog od kodifikatora francuske visoke kuhinje.