NEŠTO NAJEROTIČNIJE IKAD / Minuta koja je ušla u povijest: 'To je izgledalo kao vođenje ljubavi s predsjednikom pred očima 40 milijuna ljudi'

Image
Foto: Profimedia

Doznajte što se točno dogodilo u noći kada je Marilyn Monroe pjevala serenadu JFK-u u Madison Square Gardenu u New Yorku...

19.5.2022.
14:43
Profimedia
Play logo

Godina je 1962. Fatalna plavuša Marilyn Monroe pokušavala je oživjeti svoj osebujan privatni i profesionalni život. I dalje je ona bila velika filmska zvijezda, no njezin film "Neprilagođeni" (koji je snimila godinu ranije) nije dobro prošao na kinoblagajnama. Također se u to vrijeme razvodila od supruga, novinara Arthura Millera, prošla je operaciju žučnog mjehura te se oporavljala od boravka u psihijatrijskoj bolnici na Manhattanu - zbog svega toga je u to vrijeme bila psihički krhka.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

U proljeće su stvari krenule nabolje, glumica se preselila u novi dom u Los Angelesu i ponuđena joj je glavna uloga u filmu "Something's Got to Give". Posebno se veselila nastupu u Madison Square Gardenu 19. svibnja u čast predsjednika Johna F. Kennedyja. Glasine o aferi između Monroe i JFK-a počele su nekoliko mjeseci prije događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monroe i Kennedy su bili bliski, no neki stručnjaci tvrde da njihova afera nije dugo trajala. Proveli su noć zajedno nakon zabave u domu Binga Crosbyja u Palm Springsu potkraj ožujka, a za to vrijeme, neki nagađaju, on joj je dao u ruke pozivnice za događaj u Madison Square Gardenu. Događaj je bio tempiran za proslavu njegova 45. rođendana, iako je njegov pravi rođendan bio 10 dana kasnije.

Publika je ostala 'paf'

Monroe je napustila set filma "Something's Got to Give" 17. svibnja i sljedeća dva dana je provela na probama u New Yorku. U noći događaja nosila je posebnu haljinu krojenu po njezinim savršenim mjerama, boje mesa koju je za nju dizajnirao Jean Louise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događanje je okupilo brojne poznate face tog doba: Ellu Fitzgerald, Bobbyja Darina, Mariu Callas. Kennedyjev šogor, glumac Peter Lawford, je Marilyn par puta lažno predstavio, a kako se ona nije pojavila, ljudi u publici su mislili da nje nema... Sve dok nije stupila na pozornicu, skinula bundu i izazvala divljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haljina boje mesa je bila napravljena od markizeta, a na nju je dizajner Mackie aplicirao 2500 sitnih kristala. Haljina je bila našivena na glumici jer je bila jako uska, a ona ispod haljine nije nosila gaćice. Cijena haljine bila je nešto više od 10 tisuća kuna.

Marilyn je Kennedyju snenim glasićem na pozornici otpjevala "Happy Birthday Mr. President" (Sretan rođendan, gospodine predsjedniče). Nakon toga, zahvaljujući izvođačima s pozornice, Kennedy se našalio da bi se mogao povući nakon što je doživio da mu se pjeva za rođendan na tako krasan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'KRPICA' OD TRI MILJE DOLARA: Mitska haljina u kojoj je Marilyn pjevala Kennedyju ide na dražbu

Image

'KRPICA' OD TRI MILJE DOLARA: Mitska haljina u kojoj je Marilyn pjevala Kennedyju ide na dražbu

'Vođenje ljubavi s predsjednikom pred 40 milijuna Amerikanaca'

Iako je taj nastup potaknuo glasine o njihovoj aferi, novinarka Dorothy Kilgallen opisala ju je kao "vođenje ljubavi s predsjednikom pred izravnim pogledom četrdeset milijuna Amerikanaca" i to je također označilo kraj njihovih interakcija. Glumica i predsjednik nakratko su još popričali na afterpartyju šefa studija Arthura B. Krima, a dokaz tome je jedna fotografija njih dvoje (zajedno s bratom Robertom) i poslije toga se više nisu vidjeli.

shimmer fallback
shimmer fallback

Monroe se vratila snimanu filma "Something's Got to Give" da bi odmah nakon 36. rođendana dobila otkaz zbog višekratnih izostanaka. Fox ju je pokušao ponovo angažirati nakon što je kolega Dean Martin zaprijetio da će dati otkaz, ali snimanje se nikada nije nastavilo. Dana 5. kolovoza, Monroe je pronađena mrtva u svom domu u Brentwoodu od predoziranja. Petnaest mjeseci kasnije, predsjednik Kennedy je ubijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je izvedba "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče" trajala cijelu minutu, ostala je jedna od njezinih najpoznatijih trenutaka na pozornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena haljine s vremenom porasla pa je 1999. godine prodana za oko 10 milijuna kuna. Godine 2016. Ripley's Hollywood Boulevard muzej je za nju platio oko 40 milijuna kuna i čuva je i dandanas. Tu haljinu je nedavno obukla i Kim Kardashian na Met Gali. Originalnu kreaciju je nosila samo za vrijeme šetnje po crvenom tepihu, a kasnije se presvukla u kopiju.

shimmer fallback
shimmer fallback
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo