GLAZBENA IKONA / Smrt Jima Morrisona i danas je misterij: Lažirao je smrt da bi pobjegao od slave?

Image
Foto: Profimedia

Morrison je bio frontmen legendarnih The Doorsa

3.7.2024.
23:05
Profimedia
VOYO logo

Rock pjevač Jim Morrison preminuo je na današnji dan prije 53 godine, a još uvijek kruže razne teorije o njegovoj smrti. Bio je glavni vokalist grupe The Doors te se smatra jednim od nautjecajnijih frontmena u povijesti rock glazbe, dok njegova glazba i dalje živi.

Kralj guštera

Morrison je rođen 8. prosinca 1943. godine u Floridi, a preminuo je 3. srpnja 1971. godine u Parizu. Prvotno se planirao baviti filmskom umjetnošću, no odustao je od studija i zajedno s nekoliko prijatelja počeo je eksperimentirati s glazbom. Bend The Doors počeo je djelovati u drugoj polovici 60-ih te njihov prvi album smatraju najboljim u povijesti rocka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Jim Morrison

Morrisona su prozvali 'Kraljem guštera', a njegovi nastupi bili su popraćeni ispadima protiv starije generacije, pozivajući publiku na konzumaciju alkohola i droge.

Nije bilo obdukcije

Jim je godinu dana prije smrti odustao od glazbe i preselio u Pariz s djevojkom Pamelom Courson, koja ga je pronašla mrtvog u kadi u njihovom stanu. Tri dana nakon njegove smrti on je još uvijek bio zamotan u plastiku i polegnut u kadi, sve dok njegova djevojka nije naručila lijes. Pamela je tvrdila da se pjevač ponašao kao da je još živ te je javnost saznala za njegovu smrt tek šest dana kasnije, nakon sprovoda 'boga rocka'. Službeni uzrok smrti je zatajenje srca, no obdukcija nikad nije bila provedena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijen je

Postoje razna nagađanja oko njegove smrti, upravo zbog neprovedene obdukcije. Osim njegove djevojke, nijedna njemu bliska osoba nije vidjela njegovo tijelo. Pretpostavlja se da je za Morrisonovu smrt kriv njegov diler koji mu je dao presnažnu dozu heroina. Njegov prijatelj tvrdi da je pjevač zapravo preminuo u jednom noćnom klubu gdje se predozirao, a njegovo tijelo su preplašeni dileri vratili u stan. Uz to, mnogi smatraju da je za sve zaslužna njegova djevojka kako bi mogla naslijediti svu pjevačevu ostavštinu. Smatra se da je upleten i FBI koji je htio onemogućiti povratak Morrisona u SAD gdje bi mogao ponovno poticati na bunt.

Image
Foto: Profimedia

Lažirao smrt

Teorija zavjere o lažiranju smrti je posebice poznata. Velik broj ljudi smatra da je pjevač htio napustiti svijet slave, pa je odlučio zavarati javnost kako je preminuo. Isto tako, Morrison je sam potaknuo glasine, s obzirom na to da je tijekom života pričao da bi bilo zanimljivo lažirati vlastitu smrt. Prije nekoliko godina fanovi su čak tvrdili da je promijenio ime u William Loyer, istaknuvši da on doista sliči pjevaču. Neki tvrde i da su ga vidjeli, a ponekad su se i članovi benda našalili kako ne bi bilo čudno da se Jim jednog dana pojavi u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opsjednut 'Klubom 27' i čarobnjaštvom

Smatra se da je Morrison htio postati dio poznatog 'Kluba 27', grupe glazbenika koji su preminuli u dobi od 27 godina. Toj grupi pripadaju Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobaine... Morrison je navodno bio dio jednog čarobnjačkog reda, a neki teoretičari zavjere tvrde da je glazbenik sudjelovao u obrednom žrtvovanju radi utjelovljenja boga Dioniza.

Image
'KLUB 27' /

Tako mladi: Tragična smrt ovih glazbenika potresla je svijet, a ovo im je zajedničko

Image
'KLUB 27' /

Tako mladi: Tragična smrt ovih glazbenika potresla je svijet, a ovo im je zajedničko

Gotovo nemoguće je iskopati pjevačevo tijelo da bi se dokazalo da je mrtav. Za iskapanje tijela potrebna je obiteljska suglasnost i pristanak sedam francuskih kardinala. Ipak, pjevač je bio poznat po nezdravom načinu života i konzumiranju droga, zbog čega je moguće da je uistinu bila riječ o zatajenju srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bronji oplakuju kraljicu rock'n'rolla pa i glazbenici u Hrvatskoj: 'Rođena je za to. Bila je puna života'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo