OGLAS

SVE ZBOG JEDNE OBJAVE / Ellu Dvornik bivši kuhar iz Brezovice tuži za klevetu? Navodno mora platiti 3318 eura: 'Nisam nikoga silovao...'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Odluka suda je da je objava Elle Dvornik uzrokovala ozbiljnu štetu Peniću

20.11.2023.
19:09
Goran Kovacic/PIXSELL

Play logo

Influenecerica Ella Dvornik (32) je nedavno izgubila spor na zagrebačkom Općinskom sudu u kojem ju je Mihael Penić tužio, tražeći 3318 eura sa zateznim kamatama, piše Jutarnji list. Mihael Penić je, prije poznat kao Mijo Penić, bivši kuhar Caritasova doma u Brezovici, pokrenuo tužbu nakon što je influencerica na svom Facebook profilu podijelila članak s portala www.index.hr iz listopada 2008. godine, naslova 'Caritasov dom u Brezovici izazvao je mučninu u hrvatskoj javnosti kada se otkrilo da su kuhar Mijo Penić i domar Mario Barlović silovali, ali i na druge načine zlostavljali nekoliko štićenika'.

'Navodi su neistiniti...'

Članak je izvještavao o navodnim zlostavljanjima štićenika u Caritasovom domu, pri čemu je spomenut i Mijo Penić kao jedan od navodnih zlostavljača. Penić je tvrdio da su te optužbe lažne i da je zbog Elline objave pretrpio ozbiljnu štetu po pitanju časti, ugleda i dostojanstva. U svojoj tužbi, zatražio je od Elle 50.000 kuna odštete, tvrdi Jutarnji list.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Citirani su navodi neistiniti jer ja nikada nisam silovao ni zlostavljao štićenike dječjeg doma i neosuđivana sam osoba. Budući da je to bilo objavljeno na Facebooku gdje Ella Dvornik ima 350.000 pratitelja, takva kleveta je postala pristupačna većem broju osoba pa su mi povodom te objave upućene brojne prijetnje", naveo je Penić u tužbi.

Tužitelj je pretrpio ozbiljne posljedice

Sud je istaknuo da influencerica nije napomenula da su informacije već objavljene na portalu www.index.hr, nego je, komentirajući ih, sugerirala da su istinite. Odluka suda je da je objava Elle Dvornik uzrokovala ozbiljnu štetu Peniću.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tuženica nije napomenula da se informacije o tome da je tužitelj silovatelj i zlostavljač štićenika dječjeg doma mogu naći na portalu index.hr, nego je u svojoj objavi komentirala tamo objavljene informacije i ponovno ih prenijela. Time je jasno aludirala da su informacije objavljene na portalu index.hr istinite te da odobrava njihov sadržaj. Zbog toga je preuzela odgovornost za njih, a da pritom nije postupila u dobroj vjeri kako bi dala točne i pouzdane podatke koje je učinila dostupnim svojom javnom objavom. Te su informacije sugerirale da je tužitelj silovatelj i zlostavljač djece", navodi sud, a prenosi Jutarnji list.

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ella je te informacije prenijela i nije sumnjala u njihovu istinitost, podržavajući ih javno. S obzirom na ozbiljnost optužbi koje su ukazivale da je tužitelj silovatelj djece, očekivalo se ozbiljno provjeravanje prije objave. Međutim, Ella nije pokušala kontaktirati tužitelja niti bilo koga drugoga, već se oslonila na prethodno objavljene članke na portalu Index.hr, navodi sud.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ella je, kako tvrdi, provjeravala status članka objavljenog na portalu www.index.hr. Naglasila je da nije pronašla informaciju o zahtjevu za ispravkom ili javnoj isprici vezano uz taj članak, stoga je zaključila da je vjerojatno istinito ono što je bilo objavljeno.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud tvrdi da se na osnovu toga "ne može reći da je postupala u dobroj vjeri jer očito nije do kraja istražila istinitost tih tvrdnji posebno kada se uzme u obzir da su informacije o zlostavljanjima u Domu u Brezovici bili od velikog interesa javnosti uključivo i podatke o ishodima kaznenih postupka koji su u vezi s tim vođeni i koji su javno objavljeni prije predmetne objave tuženice", prenosi Jutarnji.

Image
INTIMNI RAZGOVOR /

Ella Dvornik zabrinula neuobičajenim Instagram storyjem: 'Pa mama mora biti ponekad tužna'

Sud navodi da Ellina objava predstavlja objektivno protupravnu štetnu radnju koja je u uzročno-posljedičnoj vezi sa štetom koju je pretrpio tužitelj.

"Činjenica povrede časti i ugleda te postojanje, trajanje i intenzitet s tim u vezi pretrpljenih duševnih bolova utvrđena je izvođenjem dokaza saslušanjem tužitelja koji je okolnosno i uvjerljivo iskazivao o posljedicama koje je objava spornih informacija imala na njegov duševni mir. U bitnome je tužitelj iskazao kako su objavljeni komentari nakon objave bili vrlo zastrašujući te mu se prijetilo smrću, a predmetna je objava poremetila, zaključuje sud u obrazloženju, "njegov normalan život i rad, te je morao uzimati lijekove za smirenje i odlazio je psihijatru", prenosi Jutarnji list.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Play logo

POGLEDAJTE VIDEO: Psiholog o nasilju nad ženama: 'Postoji fizička smrt i kad žrtva silovanja i premlaćivanja praktički prestaje živjeti'

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Najčitanije


Izdvojeno

Telegram

Telegram

Image

Peking stoji iza najnovije sabotaže plinovoda na dnu Baltika? Finski ministar: 'Sve ukazuje da to nije bila slučajnost'