Play ponuda

DODJELA SAG NAGRADA PUNA IZNENAĐENJA: / Slavio film 'Tri reklamna panoa', a napokon je nagrađena i Nicole Kidman

Image
Foto: AFP

SAG je nagrada američkog odruženja filmskih i televizijskih glumaca i smatra se barometrom za Oscare za koje će nominacije biti objavljene u utorak.

22.1.2018.
12:33
AFP
Play ponuda

Sinoć je bila dodjela nagrada SAG, koje se smatraju barometrom za Oscare. Glavnu nagradu je odnio film Tri reklamna panoa na prilazu Ebbingu, Missouri, drama Martina McDonagha. Taj film se tako svrstao među favorite za Oscare, uz fantastičnu melodramu Oblik vode (Shape of Water) meksičkog redatelja Guillerma Del Tora.

shimmer fallback
shimmer fallback

Frances McDormand, glavna glumica u Tri reklamna panoa, gorkoj drami o majci koja unajmljuje panoe kako bi na njima prosvjedovala protiv sporosti istrage o smrti svoje kćeri, dobila je nagradu SAG za najbolju glavnu glumicu. McDormand je tako glavna kandidatkinja za Oscara u toj kategoriji, isto kao i Gary Oldman, koji je dobio SAG za ulogu Winstona Churchilla u filmu Prijelomni čas.

shimmer fallback
shimmer fallback

Holivudski veteran Morgan Freeman dobio je nagradu za životno djelo. Julia Louis-Dreyfus iz hit serije Veep proglašena je najboljom glumicom u kategoriji TV komedije, no propustila je dodjelu jer se oporavlja od kemoterapije. Glumica, najpoznatija po ulozi Elaine iz kultnog Seinfelda, liječi se od raka dojke.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Sam Rockwell za Tri reklamna panoa, a za najbolju sporednu žensku ulogu Allison Janney za ulogu zahtjevne majke u filmu Ja, Tonya o klizačici Tonyji Harding. Nakon deset nominacija, nagradu je napokon dobila i Nicole Kidman, i to za ulogu u Big Little Lies. U svom je govoru poslala snažnu poruku da Hollywood mora više brinuti o glumicama starijim od 40 godina. Iako je imala gripu i osjećala se jako loše, glumica je proglašena najbolje odjevenom.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ceremonija je po prvi puta imala voditelja, a za to je odabrana glumica Kristen Bell. Kao ostali voditelji sudjelovale su i Halle Berry, Dakota Fanning, Lupita Nyong'o i Kelly Marie Tran. Bell je sve iznenadila svojim govorom u kojem je napala Melaniju Trump.

Dodjelu nagrada obilježile su žene i njihove priče o seksualnom uznemiravanju koje su zatresle Hollywood. Optužbe za seksualno uznemiravanje natjerale su desetke moćnika u Hollywoodu da odstupe, dio je dobio otkaz, a dio je morao prepustiti svoje mjesto u nekim projektima. Žene, među kojima brojne velike glumice, prekinule su šutnju kroz pokret #MeToo na društvenim mrežama i kampanju Time's Up za pravnu pomoć žrtvama. Zbog toga su na Zlatnim globusima sve došle odjevene u crno, no sada to nije bio slučaj.

Pogledajte kako su se glumice uredile za crveni tepih:

Galerija

Image

ŽENE ODUSTALE OD CRNINE: Na dodjeli SAG nagrada vladalo šarenilo, izgledom najviše oduševila Nicole Kidman

Na dodjeli se pojavio i James Franco, glumac kojega je nekoliko žena optužilo za seksualno uznemiravanje. Iako je prisustvovao dodjeli, nije pozirao na crvenom tepihu već se 'ušuljao' na ceremoniju.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play ponuda
Play ponuda