Fašnik je, a to znači da sve druge slastice padaju u drugi plan jer danas svi jedu krafne! Legendarne fašničke krafne razveselit će apsolutno sve, od najmanjih do najstarijih, a ako ih kojim slučajem još niste pripremili, donosimo dva recepta - jedan za klasične krafne, a drugi za popularne princes krafne, kojima je domaćica Anita Vlaović oduševila goste u "Večeri za 5"!

Marmelada, čokolada ili samo prazne - svatko ima najdražu verziju klasične krafne. Niže vam donosimo recept za pripremu klasičnih krafni:
Za pripremu je potrebno:
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- 500 g glatkog brašna
- 4 g suhog kvasca
- 300 ml mlijeka
- limunova korica
- 3 žlice margarina
- 2 žlice ulja
- 2 žlice šećera
- šećer za posipanje
- 1 vanilin šećer
Priprema:
U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac, malo šećera, malo brašna i ostavite na toplom da nadođe, desetak minuta. Umutite jaja, dodajte šećer, sol, rastopljeni margarin, kvasac, rum i koricu limuna.
Kad se sastojci povežu, dodajte par jušnih žlica brašna, pomiješajte, dodajte malo mlijeka i tako naizmjence dodavajte brašno i mlijeko. Postepeno dodavanje brašna je bitno kako bi se dobilo glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za posudu.
Kad vidite da se tijesto počelo odvajati od posude, krenite ga mijesiti rukama na pobrašnjenoj podlozi. Dodajte još brašna po potrebi, a kad dobijete glatko tijesto, preselite ga u posudu i prekrijte krpom da mu se veličina utrostruči. Tijesto nakon dizanja još kratko dodatno mijesite pa razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i ostavite ih da se dignu. Potom ih okrenite na drugu stranu kako bi se i ona dizala.
Sada u loncu zagrijte ulje te u njega polako stavljajte krafne i to tako da prvo u ulju bude ona strana krafne koja nije bila na stolu već okrenuta prema gore. Smanjite vatru te nakon 20-ak sekundi okrenite krafne na drugu stranu. Kada je i druga strana gotova, izvadite ih iz ulja te ih špricaljkom za kreme napunite željenim punjenjem. Na kraju po njima posipajte bijeli šećer koji će im dati dodatnu slatkoću i originalni izgled.
Princes krafne
Želite li pak isprobati nešto novo ili iznenaditi ukućane nešto manje uobičajenom verzijom krafne, preporučujemo princes krafne po uzoru na one kojima je domaćica Anita Vlaović oduševila svoje goste u 'Večeri za 5'!

Sastojci:
- brašno
- šećer
- vanilin šećer
- jaja
- mlijeko
- maslac
- soda bikarbona
- vrhnje za šlag
- šećer u prahu
- Kremfix
Priprema:
Prvo pripremite kremu jer se mora dobro ohladiti. Za kremu izmiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom te oko 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njega polako sipajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se krema ne zgusne (oko 7 minuta). Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera pred kraj te snijeg umiješajte u kremu od žumanjaka. Pokrijte kremu folijom.
Zagrijte pećnicu na 220C.
Za tijesto prokuhajte vodu s maslacem. Kad se maslac otopi, sklonite ga sa štednjaka i dodajte brašno, malo soli te prema želji sodu bikarbonu pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno umutite jaja pa ih brzo dodajte u smjesu i umiješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Kuhinjskom špricom ili žličicom na masnom papiru u kalupu oblikujte krafnice (ako radite špricom spustite vrhove da ne zagore). Ostavljajte razmak između krafnica jer tijekom pečenja narastu i prošire se. (otprilike na 2 velika kalupa stane po 20 krafnica). Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite na 200C i pecite još 15-ak minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja jer će krafnice splasnuti! Tek kad dobiju tamno smeđu boju vadite ih, ne prije.
Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte žličicu šećera u prahu, a da bi šlag bio čvrst, u njega dodajte Kremfix.
Kad se fila i krafne ohlade, kremu položite u kuhinjsku špricu, oštrim nožem presijecite krafnice, špricom ih nafilajte, prvo kremom pa šlagom te poklopite drugom polovicom.
Pospite šećerom u prahu ili prelijte otopljenom čokoladom.

Uživajte u krafnama i dobar tek! Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u "Večeri za 5" od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!
POGLEDAJTE VIDEO: Idilična obiteljska oaza: Pogledajte kako izgleda ranč na kojem žive Iris i Ivan iz "Večere za 5 na selu"