VIDEO: / Šest filmova koji su promijenili svijet

Richard Zanuck producent kakav je se rodi samo jednom i, s obzirom na korporativnu prirodu suvremenog Hollywooda, možda se netko kao on više nikada neće pojaviti.

14.7.2012.
17:45

Imati uvid u njegov opusu znači pregledati pola stoljeća američke filmske industrije. Svaki se njegov film čini kao nešto što je obilježilo cijelu jednu eru, sve dok ne uključite idući.

Dok je još bio u svojim dvadesetim godinama, Zanuck je vodio produkciju studija 20th Century Fox gdje je oblikovao velike filmove i filmaše te pomogao da studio prikupi pregršt Oscara. Tada je i sam postao producent i stvarao filmove s one strane kamere, prilikom čega se sprijateljio s mladim Stevenom Spielbergom, kao i sa glumačkim ikonama poput Paula Newmana i Roberta Redforda. Kao da to nije bilo dovoljno, Zanuck je većinu proteklog desetljeća proveo u suradnji s još jednom filmskom legendom, Timom Burtonom.

Zanuck je umro u petak, 13. srpnja, u dobi od 77 godina, iznenada, od posljedica srčanog udara. Bio je usred produciranja filma, trilera pod nazivom Hidden, ovoga put s novom generacijom talenata koji su uključivali glumce Alexandera Skarsgarda i Andreu Riseborough. Umro je usred rada na projektu nečeg što je volio i što je radio možda najbolje od ikoga u povijesti Hollywooda.

Sa svim tim na umu, donosimo vam pregled šest filmova koji su obilježili ne samo njegovu karijeru, već i filmsku kulturu.

Moje pjesme, moji snovi Bi li filmski mjuzikli bili išta približno onom što su danas bez avantura obitelji Von Trapp? Kao mladi šef u Fox studiju, Zanuck je oblikovao priču o pjevanju i bijegu na setu Drugog svjetskog rata. Film je osvojio Oscara za najbolji film i u to vrijeme je proglašen filmom koji je zaradio najviše novca na kino blagajnama, čime je potukao čak i uspjeh filma Zameo ih vjetar.

Butch Cassidy i Sundance Kid Vesterni više nisu bili toliko popularni kada je ovaj film 1969. godine ugledao svjetlo dana, no to ga nije spriječilo da postane miljenik kritike i veliki hit na kino blagajnama. Ujedno, ovaj je film zaslužan za proboj Roberta Redforda i bio velika uspješnica u karijeri Paula Newmana. Realizam ovog filma postavio je ton filmova koji su se sedamdesetih godina snimali u Hollywoodu, a kasnije i američki filmski nezavisni pokret.

Francuska veza Samo imena glumaca ovog filma (koji prati radnju policajaca iz New Yorka koji saznaju za francusku operaciju krijumčarenja droge), poput Genea Hackmana i Williama Friedkina, su impresivna, baš kao i utjecaj koji je ovaj film ostavio na cijelu industriju. Teško je zamisliti kada bi se uopće dogodio onaj boom internacionalnih trilera koji su nam golicali maštu i davali dozu adrenalina da nije bilo Francuske veze.

Ralje Dok se mase polako okupljaju na ovogodišnjem Comic-Conu, prigodno se sjetiti i filma Ralje. Zanuckova produkcija ovog sada već filmskog klasika pomogla je u stvaranju kultnog statusa tada mlađahnog redatelja Stevena Spielberga, ali i zauvijek promijenila našu percepciju morskih pasa. 'Zanuck me naučio sve što danas znam o produkciji. On je jedan od najčasnijih i najodanijih ljudi u našem poslu, borio se zubima i noktima za svoje filmove', kazao je jednom prilikom Spielberg.

Driving Miss Daisy Kada je ova priča o nevjerojatnom odnosu udovice i jednog šofera ugledala svjetlo dana 1989. godine, mnogo se toga promijenilo zbog nje jer je do tada malo tko javno pričao o vezama između pripadnika bijele i neke druge rase. Osim što je ispričao nježnu priču o jednoj ljubavi, prokrčio je put filmovima kao što su Mississippi u plamenu i Tajni život kućnih pomoćnica, kao i ostalim filmovima iz modernog Hollywooda koji su obradili ovu temu.

Krupna riba Nije da se radi o prvom filmu na koji ćete pomisliti kada se sjetite opusa Tima Burtona, a još manje da ovaj film znatno odskače od ostalih Zanuckovih filmova. No, dirljiva priča o ljubavi oca i sina primjer je kako producent ne samo da njeguje redatelje, već im pomaže da zagaze u domenu nekog novog senzibiliteta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali