Ratni spektakl Sutjeska na Klasik TV-u

Jedan od najpopularnijih partizanskih filmova, Sutjeska, možete pogledati na Klasik TV-u u četvrtak, 13. veljače u 20:05 sati.

Nakon što je uspješno okončao bitku za ranjenike kod Neretve, Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske s dvadeset tisuća boraca, zajedno s centralnom bolnicom i ranjenicima, ponovno je opkoljen od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja na pograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Jedino rješenje je pokušaj proboja kroz njemačke snage, a kako je to završilo možete pogledati u filmu Sutjeska, najpoznatijem partizanskom ratnom spektaklu nakon Bitke na Neretvi.

Film je režirao Stipe Delić, asistent Veljka Bulajića u Bitci na Neretvi, a do danas nije razjašnjeno zašto se sam Bulajić nije prihvatio režije. Dok je po jednoj verziji u to vrijeme bio u Titovoj nemilosti, sam Bulajić tvrdi kako nije želio režirati film jer je strahovao da će lik Tita previše utjecati na koherentnost filma.

Iako Sutjeska ne uživa tako dobru reputaciju kao Bitka na Neretvi, zahvaljujući brojnim akcijskih prizorima, za to vrijeme atraktivnim pirotehničkim efektima te kremi jugoslavenskog glumišta, film je 1973. godine nagrađen Velikom zlatnom za najbolji film na Filmskom festivalu u Puli te još nekoliko Arena, među kojima je i ona za Ljubišu Samardžića, ali i nagradom publike Jelen te je do danas ostao jedan od najpopularnijih partizanskih filmova.

Posebna glumačka atrakcija filma je slavni američki glumac Richard Burton u ulozi maršala Tita, dok su u ostalim ulogama nastupile sve velike glumačke zvijezde bivše Jugoslavije: Bata Živojinović, Boris Dvornik, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Relja Bašić, Rade Marković i mnogi drugi.

Sutjesku možete pogledati na Klasik TV-u u četvrtak, 13. veljače u 20:05.

Povratak na Net.hr