'Ne želite mi biti blizu ako nisam pojela malo čokolade'

16.3.2011.
17:56
VOYO logo

U Masterchefu će svoja kulinarska umijeća pred članovima žirija, Radovanom Marčićem, Tomislavom Gretićem i Matom Jankovićem, pokazati 50 kandidata, a voditeljsku palicu preuzela je Jasna Nanut, koja nam je, između ostalog, ispričala neke anegdote sa snimanja.

Kako ste se spremali za voditeljsku ulogu u Masterchefu? Proučavanjem stručne kulinarske i gastronomske literature, uključujući i Poslanice sladokuscima s potpisom Radovana Marčića iz žirija, te dugim razgovorima s Tomom i Matom. Kad njih dvojica počnu pričati o hrani, načinu na koji je pripremaju i egzotičnim namirnicama koje koriste, a za koje prvi put čujem, mogla bih ih slušati satima, danima... Morski krastavci iz Španjolske, ježinci, rajčice heirloom, juha od kestena sa sladoledom od pancete i bijelim tartufom, prepelica punjena boudin noirom (ako se pitate što je to, radi se o kobasici od krvi)... A tek torta od bijelog graha s kandiranom paprikom i kremom od vanilije. Zar to ne zvuči kao čisti užitak? Gastronomski gledano, naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201103080516006 Je li Vas neki kandidat već oduševio nekim specijalitetom? Općenito sam primijetila da većina njih kuha s nevjerojatnom ljubavlju i strašću, što je iznimno važno jer se osjeti u jelu. Jelo bez duše je kao... čovjek bez duše. Ali, ne bi bilo u redu da nekoga ističem, sve ih jednako volim i potičem da budu što bolji. Ja sam im na setu kao druga mama.

Možete nam otkriti neku zanimljivu zgodu ili nezgodu sa snimanja? Na audiciji sam degustirala većinu jela koja su spravljali kandidati. Svi su se jako trudili da im jela budu ne samo ukusna nego i lijepo servirana i dekorirana. I tako sam probala i jedan fenomenalan brudet od srdela, nakon čega sam morala snimiti uvodnu najavu za emisiju. Dan prije kladila sam se s dečkima iz žirija da ću uvodnu najavu snimiti iz prve, bez greške, i dobila sam okladu. A taj smo dan išli u dvostruko ili ništa. I krenem pričati i sve mi ide glatko i u jednom trenu zapnem jer shvatim da mi je kost iz srdele zapela za zub i da ne mogu tečno govoriti. I tako sam izgubila okladu. Zbog jednog famoznog brudeta...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedite snimanje Trenutka istine i Masterchefa, koji format Vam više leži? Sva snimanja su fizički vrlo naporna. Nije lako misliti na tekst, biti spontan, držati se uspravno, imati lijep položaj nogu, biti cijeli dan u štiklama i ne biti sa svojim djetetom onoliko koliko biste htjeli biti. U ovom formatu, Masterchefu, sam suosjećajna i emotivna, onakva kakva sam više privatno. Format mi leži jer me strašno zanima gastronomija.

arti-201102150526006Jednom prilikom ste izjavili kako Vam je Trenutak istine odgovarao jer ste imali razloga za sitne provokacije, čemu ste inače skloni. Trebaju li Vas se bojati i kandidati Masterchefa ili ćete u ovom showu pokazati i svoju nježniju stranu? Nemaju razloga za strah jer mi je prvenstvena zadaća da ih bodrim, potičem da ostvare svoj kulinarski maksimum i tješim ako nešto zeznu.

Biste li ikad odmjerili snage s drugim kandidatima u kuhanju pred kamerama? Tijekom audicije baš sam razmišljala s kojim bih se jelom pojavila na audiciji. Pa sam pitala žiri bi li me pustili da dođem s guacamoli umakom, koji sam već davno doktorirala nakon što sam se zaljubila u njega jednom davno u Miamiju, i tortilla čipsom. 'Domaćim tortilla čipsom?', pitao me Tom na to, a ja sam zazujala: 'Domaćim? Ne, kupovnim. Zar se može napraviti domaći?' Pa su rekli da bi me odmah srušili jer je takav snack, i to još dijelom kupovni, za vremenski limit od pola sata kuhanja apsolutno neimpresivan. Došla bih ja njima sa škampima na buzaru, pa da vidimo tko bi vikao 'da', a tko 'ne'!

Jeste li veliki gurman? Ogroman! Nisam gastrosnob, ali sam jako razmažena u gastronomskom smislu. Opsjednuta sam kombiniranjem namirnica. Ne mogu, recimo, pojesti glavno jelo bez salate jer mi fali u ustima okus sirovog povrća. Ne volim ako mi se servira riba koja je na kraju prelivena maslinovim uljem koje mi se razlije u ustima pri prvom zalogaju. Ne podnosim, naprimjer, meso koje mi se ne topi u ustima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ste naučili kuhati i kuhate li češće otkako ste postali majka? Od bake. Počela sam pred kraj osnovne škole. Već godinama kuham četiri, pet, šest ručkova tjedno, ponekad i večeru, a kako moja kći još nije sklona gurmanskim izletima, njoj najčešće pripremam posebna, jednostavnija jela.

Držite li četiri kuta kuhinje ili dopuštate i svom suprugu da uzme kuhaču? Itekako! Obožavam kad mi kuha netko drugi, još kad kuha bolje od mene... A moj muž oduševljava u kuhinji. Sav se unese i uvijek mu ispadne odlično, često bolje nego meni. Možda je to stoga što puno rjeđe kuha od mene, a ja kao na traci, haha...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najegzotičnije jelo koje ste probali? Jedna životinja koja je tako prekrasnog okusa da nema šanse da vam otkrijem.

Po Vašem mišljenju, tko su bolji kuhari – žene ili muškarci? To je stvarno individualno. Bolji je kuhar onaj tko uloži više ljubavi u to. Amen.

Pazite li da se zdravo hranite? Jako. Vjerujem da jesam ono što jedem.

Nedavno ste izjavili da biste na pusti otok ponijeli tavu, znači li to da preferirate pržena i pirjana jela? Ne, nego naprosto najčešće kuham u velikoj, superteškoj tavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kojeg jela se nikako ne biste mogli odreći? Domaćeg ajvara, ribe, povrća, voća, čokolade, kestena, bifteka, avokada, manga, tortilla čipsa, finih kozjih sireva, pečenih maslina, badema, brazilskih oraha, guščjih jetara, pačje paštete, škampa, školjki... Zaustavite me kad vam dosadim!

Jeste li slabi na slatko? 'Slaba' je preslaba riječ za opisivanje te moje slabosti. Ne želite mi biti blizu popodne ako nisam cijeli dan pojela bar malo čokolade. A tek navečer... To bude cold cold turkey...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujete li da ljubav ide kroz želudac? Da. O da!

Vezani članci:

arti-201102150526006 arti-201002050339006

nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo