NASA OBJAVILA: / 'Uz pomoć umjetne inteligencije smo otkrili mini verziju našeg solarnog sustava'

Posebna neuralna mreža naučila je prepoznavati signale planete preslabe da bi smo ih do sada primjetili.

14.12.2017.
21:12
nasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naš je solarni sustav sada izjednačen po broju planeta koje orbitiraju oko jedne zvijezde, nakon što je nedavno otkriven osmi planet koji kruži oko Keplera-90, zvijezde poput Sunca udaljene 2.545 svjetlosnih godina od Zemlje, objavila je danas NASA. Planet je otkriven u podacima NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler.

Novo otkriveni Kepler-90i, vrući, stjenoviti planet koji orbitira oko svoje zvijezde jednom svaka 14.4 dana, otkriven je korištenjem Googleovog pristupa umjetnoj inteligenciji pod imenom strojno učenje, u sklopu kojeg računala 'uče'. U ovome su slučaju računala naučila identificirati planete tako što su u podacima poslanim s Keplera tražili primjere gdje je teleskop snimio signale s planeta izvan našeg solarnog sustava, znanih kao egzoplaneti.

"Baš kao što smo i očekivali, u pohranjenim Keplerovim podacima skrivaju se uzbudljiva otkrića, koji samo čekaju na pravi alat ili tehnologiju da ih otkrije", rekao je Paul Hertz, direktor NASA-inog odjeljenja za astrofiziku u Washingtonu. "Ovo otkriće pokazuje da su naši podaci pravo skladište korisnih podataka koje će inovativni znanstvenici moći istraživati još godinama."

'Stisnuti' Sunčev sustav

Do otkrića se došlo kada su znanstvenici Christopher Shallue i Andrew Vanderburg istrenirali računalo da nauči kako identificirati egzoplanete u sitnim promjenama sjaja zvijezda kada planet prijeđe ispred njih. Inspirirana načinom na koji se neuroni spajaju u ljudskom mozgu, ova umjetna '"neuralna mreža" prebrala je po Keplerovim podacima te uspjela pronaći slabe signale prelaske ranije propuštenog osmog planeta koji je orbitirao oko Keplera-90, u zviježđu Zmaj. Ovo dokazuje kako su neuralne mreže obećavajući alat za pronalaženje neke od najslabijih signala udaljenih svjetova.

Drugi planetarni sustavi vjerojatno nude više nade za život nego ovaj oko zvijezde Kepler-90. Oko 30 posto veći od Zemlje, Kepler-90i je toliko blizu svojoj Zvijezdi da prosječna površinska temperatura prelazi 430°C, slično poput Merkura. Najudaljeniji planet, Kepler-90h orbitira na sličnoj udaljenosti kao i Zemlja oko Sunca. "Zvjezdani sustav Kepler-90 je poput minijaturne verzije našeg sunčevog sustava. Imate malene planete unutra i velike izvana, ali sve je zbijeno puno bliže", rekao je Vanderburg, astronom na Sveučilištu u Austinu, Teksas.

Otkrivaju planete koji su drugi previdjeli

Keplerova baza podataka koju je ovaj svemirski teleskop sakupljao četiri godine sadrži 35.000 mogućih planetarnih signala. One koji najviše obećavaju verificiraju automatizirani testovi, a ponekad i ljudske oči. No ove metode nerijetko propuste zamijetiti najslabije signale. Shallue i Vanderburg smatrali su da se u podacima nalazi još zanimljivih egzoplaneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvo su istrenirali neuralnu mrežu da identificira planete kad prelaze ispred svoje zvijezde, koristeći set od 15.000 već provjerenih signala iz Keplerovog kataloga egzoplaneta. Nakon što je mreža naučila prepoznati uzorak prelazećeg planeta, znanstvenici su upitili svoj model da traga za slabim signalima u 670 zvjezdanih sustava koji su već imali višestruke potvrđene planete. Njihova je pretpostavka bila da će sustavi s više planeta biti najbolje mjesto gdje bi se tražili novi egzoplaneti.

Potraga za draguljima

NASA SAZVALA IZVANREDNU KONFERENCIJU ZA MEDIJE: Je li američka svemirska agencija pronašla dokaz vanzemaljskog života?

"Dobili smo dosta lažnih pozitivnih signala, ali isto i dosta potencijalnih planeta", rekao je Vanderburg. "Bilo je to kao prevrtanje kamenja kako bi se pronašao dragulj."

Kepler-90i nije jedini dragulj kojeg je neuralna mreža prepoznala. U sustavu Kepler-80 pronašli su šesti planet. Radi se o Kepleru-80g, koji je veličine Zemlje, a povezan je sa četiri susjedna planeta u rezonantni lanac, gdje planete međusobno drže njihove gravitacije u ritmičkom orbitalnom plesu. Rezultat je izuzetno stabilan sustav, sličan onom kod sedam planeta u sustavu Trappist-1. Shallue i Vanderburg planiuraju primijeniti svoju neuralnu mrežu na Keplarov puni set od preko 150.000 zvijezda.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali