PA, OVO JE SJAJNO / Istraživanje potvrdilo da ovaj lijek značajno smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti od covida-19

Sotrovimab za 79 posto smanjuje rizik od hospitalizacije za više od 24 sata kao i smrtni ishod

21.6.2021.
22:42
Profimedia

Kompanije GlaxoSmithKline (GSK) i Vir Biotechnology objavile su u ponedjeljak da terapija monoklonskim antitijelima, sotrovimab, ako se primijeni u ranoj fazi bolesti, značajno smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod visokorizičnih covid pacijenata na izvanbolničkom liječenju.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.057 osoba oboljelih od covida-19, pokazalo je da sotrovimab za 79 posto smanjuje rizik od hospitalizacije za više od 24 sata kao i smrtni ishod, neovisno o uzroku, objavili su u ponedjeljak proizvođači lijeka, kompanije GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology.

Za visokorizične pacijente

Američki Nacionalni institut za zdravlje (National Institutes of Health, NIH) preporučio je sotrovimab za izvanbolničko liječenje visokorizičnih pacijenata koji imaju blage do umjerene simptome.

Američka agencija za hranu i lijekove još je u svibnju odobrila primjenu monoklonskog antitijela sotrovimab u hitnim slučajevima liječenja covida-19, a ovu vrstu terapije podržala su i regulatorna tijela EU-a. Američka regulatorna tijela već su odobrila slične terapije, koje su razvile konkurentske kompanije Regeneron i Eli Lilly, također za izvanbolničko liječenje covid- pacijenata.

Sotrovimab spada u skupinu lijekova koji se nazivaju monoklonskim antitijelima, a riječ je o antitijelima koja oponašaju prirodna antitijela organizma uslijed infekcije.

GSK je objavio da testira intramuskularnu primjenu sotrovimaba putem injekcije, što je, poručuju iz kompanije, znatno prikladnije nego trenutna intravenozna primjena u obliku infuzijske otopine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen