'NAJUZBUDLJIVIJE OTKRIĆE U ZADNJIH 10 GODINA': / Pronašli planet koji bi mogao biti najbolji kandidat za vanzemaljski život

Image
19.4.2017.
21:59
VOYO logo

Novootkriveni svijet uočen je dok je prolazio ispred svoje roditeljske zvijezde, bacajući pritom gotovo neprimjetnu sjenu koju su primijetili znanstvenici u zvjezdarnici MEarth-South u Čileanskoj pustinji.

Udaljen 39 svjetlosnih godina

Planet je udaljen 39 svjetlosnih godina i vjeruje se da leži u naseljivoj zoni gdje ima tekuće vode potrebne za život kakav nam je poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jason Ditton iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku rekao je da je novi egzoplanet, poznat kao LHS 1140B, nešto najuzbudljivije što je on vidio u posljednjih deset godina.

'Nismo se mogli nadati boljem cilju za obavljanje jednog od najvećih znanstvenih zadataka: traženje dokaza o životu izvan Zemlje', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Astronomi sada otkrivaju nove planete s takvom učestalošću da se ono što se smatra obećavajućim za život, mijenja iz mjeseca u mjesec. U veljači su znanstvenici primijetili sedam planeta oko druge zvijezde, na sličnoj udaljenosti kao i ovaj planet. To je otkriće značilo da bi početak života izvan planeta Zemlje mogao biti bliži nego što to mnogi misle. Prošle godine su astronomi govorili o mogućem životu na planetu Proxima b koji kruži oko naše najbliže zvijezde, udaljen samo četiri svjetlosne godine.

Gostoljubiv okoliš za život

Ono što čini LHS 1140b drugačijim je činjenica da nije bombardiran s toliko visokoenergetskim zračenjem koje emitiraju drugi planeti oko sličnih zvijezda. Intenzivne eksplozije zračenja mogu ukloniti atmosferu i naštetiti bilo kojem obliku života. U gostoljubivijem okruženju na planetu LHS 1140b ima i vode, kažu znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnja su mjerenja pokazala da je taj planet za oko 40 posto veći od Zemlje, no sa sedam puta većom masom. Astronomi smatraju da to znači da je taj planet kamenit, s gustom željeznom jezgrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo