POVIJESNI TRENUTAK / Najmoćniji teleskop na svijetu snimio najdublju sliku svemira ikad: 'Ovo je zapanjujuće. Gledamo unatrag više od 13 milijardi godina'

Image
Foto: Profimedia

Fotografija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive, što omogućuje da se vidi nešto od najranijeg svjetla svemira

12.7.2022.
7:27
Profimedia
VOYO logo

NASA je primila prve fotografije u boji najmoćnijeg teleskopa Jamesa Webba, a predsjednik SAD-a Joe Biden nakon toga je održao konferenciju za medije. Poručio je kako prva fotografija prikazuje zapanjujuću snimku dubokog svemira koja se proteže unatrag više od 13 milijardi godina. "Ovo je najdublji pogled u svemir ikada snimljen", rekao je Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive, što omogućuje da se vidi nešto od najranijeg svjetla svemira. Neke od ovih dalekih galaksija i zvjezdanih jata nikada prije nisu viđene.

Biden: 'Ovo je povijesni trenutak'

BBC piše kako se to galaktičko jato zapravo i ne nalazi tako daleko već "samo" oko 4,6 milijardi svjetlosnih godina u daljini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je zapanjujuće. Ovo je povijesni trenutak za znanost i tehnologiju, za Ameriku i cijelo čovječanstvo. Imamo mogućnost vidjeti nešto što nitko prije nije vidio. Možemo otići na mjesta na koja nitko prije nije otišao", rekao je Biden.

Image
Foto: Profimedia

Slika s James Webba teleskopa i Joe Biden

'Gledamo unatrag više od 13 milijardi godina'

Bill Nelson, administrator iz NASA-e, rekao je kako je to "najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena". Potom je objasnio kako slika prikazuje svjetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija, putujući milijardama godina prije nego što stigne do teleskopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledamo unatrag više od 13 milijardi godina", rekao je, dodajući da će nove slike koje će objaviti svemirska agencija dosezati i dalje, oko 13,5 milijardi godina, blizu procijenjene početne točke samog svemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

James Webb teleskop je koji se razvijao od sredine 1990-ih i konačno je lansiran u svemir u prosincu. Mnogi za njega govore kako je to najmoćniji teleskop ikad poslan u svemir, nakon poznatog svemirskog teleskopa Hubble.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo