Izmjerena rekordna razina ugljikova dioksida u atmosferi!

Ovih dana zabilježene razine ugljikova dioksida u Zemljinoj atmosferi najviše su izmjerene u posljednjih najmanje 800 tisuća godina, upozorili su američki znanstvenici.

11.5.2013.
15:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na mjernoj postaji Mauna Loa na Havajima instrumenti su u četvrtak zabilježili da je prisutnost ugljikova dioksida u atmosferi premašila 400 dijelova na milijun (ppm), što je najveća količina ovog stakleničkog plina zabilježena otkad su 1958. godine na toj postaji počela mjerenja.

"Ovo je prvi put da je dnevni prosjek na Mauna Lou prošao 400 ppm-a", kazao je James Butler iz NOAA-e - američke agencije za oceane i atmosferu.

Navedeno mjerenje pokazuje da u atmosferi ima 400 molekula ugljikova dioksida na milijun molekula zraka, a ta razina ugljikova dioksida za znanstvenike predstavlja simboličnu prijelomnu točku u porastu razine ovog plina u atmosferi.

Prijelomna točka

"Ovi podaci s važni jer je riječ o prijelomnoj točki koja pokazuje konstantan porast razine ugljikova dioksida u atmosferi", rekao je Butler.

Pojasnio da je opservatorij Mauna Loa, koji je smješten na vrhu havajskog vulkana, uz Južni pol vrlo važna točka na svijetu na kojoj se od 1958. rade mjerenja ugljikovog dioksida. Arktičke mjerne postaje, podsjetio je Butler u razgovoru za BBC, razinu od 400 ppm-a zabilježile su još prošle godine.

Neslavni rekord

Američki znanstvenik upozorio je da bi globalni prosjek razine ugljikova dioksida mogao ostati iznad 400 ppm-a - i to već sljedeće godine ili "u bližoj budućnosti".

Bez obzira hoće li se Butlerove prognoze ostvariti, porazna je činjenica da su već sada razine stakleničkog plina u Zemljinoj atmosferi najviše u posljednjih najmanje 800 tisuća godina, a strahuju znanstvenici, možda se čak radi i od pet milijuna godina.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali