OGLAS

KRITIKA ZAKONSKIH IZMJENA / Ženska fronta upozorava: 'Osnovna radnička prava su na udaru!'

Image
Foto: RTL

Kao primjer navode predloženo legaliziranje prekovremenog rada od 60 sati tjedno, čime se, kažu, na mala vrata uvodi prekovremeni neadekvatno plaćen rad.

9.10.2013.
6:53
RTL
VOYO logo

ZAGREB - Novoosnovana Ženska fronta za radna i socijalna prava upozorila je danas da se najavljenim izmjenama radnog zakonodavstva izravno smanjuju i krše osnovna radnička prava, poput prava na dnevni i godišnji odmor, sigurnost na radnom mjestu, plaću, pravo na zaštitu od diskriminacije, sindikalno organiziranje i zaštitu od prisilnih oblika rada.

Kao primjer navode predloženo legaliziranje prekovremenog rada od 60 sati tjedno, čime se, kažu, na mala vrata uvodi prekovremeni neadekvatno plaćen rad. U priopćenju ističu zahtjev za utvrđivanjem maksimalno četrdesetosatnog radnog tjedna te ograničavanje prekovremenog rada na osam sati tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložene negativne promjene, upozoravaju, prouzročit će dugoročne socijalne procese čije će posljedice biti vidljive u neposrednim radnim odnosima i mirovinskoj potpori, ali će i odrediti smjer društvenih kretanja i budućim generacijama. Ženska fronta stoga traži kodifikaciju radnog zakonodavstva u jedinstven zakon te odbacivanje onih dijelova zakona koji izravno krše radnička prava.

U nizu svojih zahtjeva traže ograničavanje rada na određeno, ali i outsourcinga (prijenos ugovora o radu) kao nesigurnog oblika rada te zahtijevaju da se jasno definira u kojim se slučajevima outsourcing smatra opravdanim, kao i da se zajamči zadržavanje prenesenih prava radnika i radnica kolektivnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, traže zaštitu zaposlenih preko agencija i u drugim oblicima povremenog i privremenog rada, poput vaučer-rada.

Prijedlog o povećanju dobi za umirovljenje na 67 godina ocjenjuju potpuno neprihvatljivim, posebno za žene preopterećene besplatnim njegovateljskim radom te zahtijevaju uvođenje kompenzacijskog mehanizma u izračunu mirovine koji bi uzeo u obzir skrb za djecu, invalide i starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ženske fronte najavljuju i da će se se zauzeti za odvojene zakone o javnom mirovinskom osiguranju međugeneracijske solidarnosti kao temelju mirovinskog sustava te drugih dodatnih oblika mirovinske štednje i osiguranja. Zbog sve većeg broja umirovljenika koji žive ispod ruba siromaštva, zahtijevat će uvođenje socijalne naknade za osobe starije od 65 godina koje nemaju mirovinu ili druge prihode potrebne za preživljavanje.

Ističu i da bi Zakon o radu morao konkretno definirati što je diskriminacija i uznemiravanje na radnom mjestu te odrediti adekvatnu kaznu počiniteljima. Ženska fronta posebno upozorava na izostanak rodne perspektive u prijedlogu zakonskih izmjena koje se, kažu, donose bez utemeljenih analiza, simulacija i široke javne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su dužni osigurati minimum demokratskog prostora za razmjenu različitih stavova te jasno i artikulirano iznijeti istinite informacije služe se već uobičajenim metodama medijskih manipulacija te denuncijacija svih suprotnih stajališta", upozoravaju. Najavljuju da će aktivno pratiti redefiniranje radnog i socijalnog zakonodavstva te organizirati akcije kako bi javnost pobliže upoznali s negativnim tendencijama ovih reformi i specifičnostima koje prvenstveno utječu na žensko radništvo i mlade.

Žensku frontu za radna i socijalna prava čine: Autonomna ženska kuća Zagreb, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Centar za ženske studije, CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje, istraživanje), Inicijativa za rad spremne, Kontra, Koordinacija žena HURS-a, Odbor žena NHS-a, Roda (Roditelji u akciji), ROSA (Centar za žene žrtve rata), Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Ženska mreža Hrvatske (30 ženskih grupa), Ženska sekcija SSSH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovana je 18. rujna 2013. radi razmatranja stanja radnih i socijalnih prava žena u kontekstu nedavnih i predstojećih promjena radnog, mirovinskog, socijalnog i inog zakonodavstva. Fronta danas okuplja brojne udruge koje su odlučile javno reagirati na negativne tendencije neoliberalizacije društva, osiromašenje, diskriminaciju i ugrožavanje smjera društvenog razvoja.

Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo