PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA / Upozorenje zbog opasnog vremena: Na Jadranu mogući izraženi grmljavinski pljuskovi i jako jugo

Najviše se kiše očekuje u unutrašnjosti Istre te na tmurnijem širem riječkom području

23.9.2020.
6:48
VOYO logo

U jesen smo ušli uz južinu i toplinu. No, dok će se toplina još nastaviti, vremenske će prilike biti sve nepovoljnije, osobito od petka kada će se formirati poznata Genovska ciklona.

Tmurno uz kišu i grmljavinu

U srijedu prijepodne opet oblačnije na Jadranu i predjelima uz njega. Bit će tu česte kiše, pljuskova i grmljavine, a na Kvarneru izgledno i obilnije količine oborine. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, na moru i jugo, osobito na krajnjem jugu u početku i pojačano. Jutro u unutrašnjosti malo toplije od jučerašnjeg, a na moru i dalje oko 20 °C.

Poslijepodne u unutrašnjosti sve promjenjivije, ali samo rijetko u središnjim i sjeverozapadnim predjelima može pasti poneki pljusak ili malo kiše, većino u Pokuplju i uz granicu sa Slovenijom. Puhat će uglavnom jugozapadni i južni vjetar, a ostaje podjednako toplo.

Najviše sunčanih razdoblja na istoku zemlje, no i ovdje dosta oblaka pa na zapadu može sporadično pasti koja kap kiše, većinom oko Slavonskog gorja i u zapadnoj Posavini. Vjetar slab do umjeren južni, a ostaje i dalje vrlo toplo, osobito u Podunavlju.

U Dalmaciji prilično promjenjivo uz povremene pljuskove i grmljavinu. Tmurnije u zaobalju, dok na otocima prema jugu može biti i duljih sunčanih razdoblja. Jugo će malo oslabjeti, okrenuti na slab jugozapadnjak, no navečer ponovno u jačanju. Temperature za nijansu niže nego danas, oko 24-25  °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju oblačnije uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Najviše se kiše očekuje u unutrašnjosti Istre te na tmurnijem širem riječkom području, a najmanje na krajnjem zapadu i na otocima. Puhat će jugo i jugozapadnjak, pojačani u gorju i prema otvorenome moru. Temperatura bez veće promjene.

Na kopnu pogoršanje od petka

Na kopnu u četvrtak uglavnom suho, a izraženo pogoršanje posvuda se očekuje od petka. Nastaviti će se u danima vikenda. Bit će kišovito i vjetrovito, a uz to će i osvježiti pa nas pravi jesenski ugođaj očekuje početkom idućeg tjedna uz prohladna jutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjecaj Genovske ciklone i još više kiše

Na moru tek malo mirnije u četvrtak s nešto više sunca, a onda kreće utjecaj Genovske ciklone i još izraženija kišna epizoda uz jako ponegdje olujno jugo, zatim oštro pa i vrlo neugodna lebićada. Temperature postupno malo niže.

Za srijedu upozorenja na opasne vremenske prilike vrijede za područje Jadrana i to na mogućnost izraženih grmljavinskih pljuskova, lokalno obilniju kišu te pojačano jugo početkom i krajem dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo