Alarmantna situacija / Topla Golfska struja slabija je nego zadnjih 1600 godina: Ako ovako nastavi, pola Europe bi se moglo zamrznuti!

Image
Foto: Shutterstock

Istraživanje pokazuje vjerojatnost da će struja dodatno slabiti, s katastrofalnim posljedicama za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, kao i za mnoge druge države.

1.3.2021.
17:00
Shutterstock
VOYO logo

Topla oceanska struja koja grije sjevernu Europu, odnosno točnije rečeno atlantska meridijalna cirkulacija čiji je golfska struja dio, slabija je nego ikada u prethodnih tisuću i šest stotina godina, pokazuju sedimenti i uzorci iz dubine ledenjaka.

Istraživanje pokazuje vjerojatnost da će cirkulacija dodatno slabiti, s katastrofalnim posljedicama za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, kao i za mnoge druge države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tisućama godina  atlantska meridijalna cirkulacija i Golfska struja kontroliraju klimu sjeverne Europe. Ona se gotovo zaustavila prije 12.000 godina, što se smatra glavnim "krivcem" za događaj koji je nazvan mlađi drijas, kada se svijet nakratko vratio u ledeno doba. 

Oceanografi su raspravljali o tome kako se nedavna slabljenja uspoređuju s prošlim kretanjima te je li to slučajan pad ili početak zastrašujućeg trenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Katastrofa /

Drina je postala 'planina smeća': Rijekom pluta tisuće kubika otpada, rješenja nema na vidiku

Image
Katastrofa /

Drina je postala 'planina smeća': Rijekom pluta tisuće kubika otpada, rješenja nema na vidiku

Golfska struja kao pokretna traka 

Profesor Stefan Rahmstorf s Instituta za istraživanje utjecaja klime u Potsdamu skupio je više dokaza o snazi te struje od 400. godine nove ere, piše iflscience

"Sustav Golfske struje djeluje poput divovske pokretne trake, koja prenosi toplu površinsku vodu s ekvatora prema sjeveru i šalje hladnu duboku vodu s niskim salinitetom natrag prema jugu. Pomiče gotovo 20 milijuna kubika vode u sekundi", rekao je Rahmstorf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izravna mjerenja snage sustava nedavni su fenomen, ali znamo da je oslabio za 15 posto od sredine 20. stoljeća. Ipak, posredno dobiveni podaci iz oceanskih sedimenata, ledenjaka, koralja pa čak i prstenova drveća mogu poslužiti kao pokazatelji njegove snage u ranijim vremenima.

Svakom pojedinom izvoru podataka nedostaju razdoblja ili varijacije koje su dovoljne kako bi stvorile nesigurnost. Rahmstorf i koautori u časopisu Nature Geoscience ipak zaključuju da je priča jasna:  atlantska meridijalna cirkulacija nije bila ovako slaba barem 1600 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cirkulaciju, a time i posredno Golfsku struju pokreće gusta slana voda koja tone u sjevernom Atlantiku. Lakša slatka voda remeti proces. Strahuje se da će pojačane kiše ili otapanje leda iz okolnih područja biti dovoljne da poremete i dovedu do zaustavljanja cijelog procesa.

Sjeverna Europa je klimatska anomalija. Nigdje drugdje na svijetu nisu tako pogodni uvjeti za ljudski opstanak toliko daleko od ekvatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu zemlju Bog je dao Kainu 

Kad je Jacques Cartier istraživao kanadsku regiju Labrador, otkrio je da je toliko sumoran, da ga je prozvao zemljom koju je Bog dao Kainu, kako bi ga kaznio zbog ubojstva Abela. Ipak geografske širine koje je istraživao bile su jedva sjeverno od njegove rodne Bretanje. Stoljeća su bila potrebna kako bi oceanografi shvatili da je to zasluga Golfske struje, koja je spasila Cartierovu domovinu, zajedno s Britanijom i Skandinavijom, od arktičkih zima.

Ako se Golfska struja zaustavi, Europa će zamrznuti, scenarij poput onoga u filmu "The Day After Tomorrow". U međuvremenu, nakupina vode koja se trenutno prevozi na sjever ubrzat će porast razine mora duž američke istočne obale i ubrzati potapanje Floride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo