globalno zatopljenje / Sjeverna polutka obara rekorde, zabilježeno najtoplije ljeto u povijesti! 'Vrućina je doprinijela razornim vatrenim stihijama kojima svjedočimo!'

Lipanj, srpanj i kolovoz imali su 1,17 stupnjeva veću temperaturu od prosjeka 20. stoljeća

16.9.2020.
17:45
VOYO logo

Ovo ljeto je najvruće ljeto ikad zabilježeno na sjevernoj polutci, kažu znanstvenici američke vlade.

U lipnju, srpnju i kolovozu temperatura je bila 1,17 stupnjeva Celzijevih viša od prosjeka cijelog 20. stoljeća, stoji u izvješću američke agencije National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), prenosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi rekord nadmašio je onaj iz 2016. i 2019. godine, a ovaj kolovoz je najtopliji kolovoz ikad zabilježen.

Image
KATAKLIZMIČNO /

Dim požara s američkog zapada stigao na istočnu obalu: Nebo iznad New Yorka se zamaglilo

Image
KATAKLIZMIČNO /

Dim požara s američkog zapada stigao na istočnu obalu: Nebo iznad New Yorka se zamaglilo

Ujedinjeni narodi (UN) upozorili su da mnoge zemlje nisu spremne uložiti ozbiljan napor u kontroliranje klimatskih promjena, a uzevši u obzir da je aktualni američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine, mnogi smatraju da će predstojeći predsjednički izbori biti odlučujući o tome kakvu će ulogu imati SAD u budućnosti što se tiče borbe protiv klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremne temperature posebno su zabrinjavajuće zbog utjecaja na okoliš i vremenske nepogode. Izvješće je također pokazalo da je 10 najtoplijih kolovoza zabilježeno nakon 1998. godine.

"Klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem događaju se u svim dijelovima svijeta, ali njihov utjecaj najopasniji je u sjevernoj hemisferi tijekom ljeta", rekao je meteorolog Brandon Miller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miller ističe da požari u Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu nisu slučajnost i da su toplinski valovi češći upravo zbog klimatskih promjena. "Porast temperatura uzrokuje češće suše i požare, a u sjevernoj hemisferi živi velik dio svjetske populacije tako da su posljedice najteže kad su temperature sjeverne hemisfere najviše", kazao je Miller.

"Vrućina i toplinski valovi doprinijeli su razornim požarima ove sezone, a najgore su pogođeni Kalifornija, Oregon i Washington, cijela susjedstva sravnjena su sa zemljom zbog čega se stotine tisuća stanovnika moralo evakuirati, a mnogi su ozlijeđeni", rekla je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije (WMO) dodavši da je Američki centar za uragane izdao upozorenja za pet tropskih uragana iznad Atlantskog bazena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće je također pokazalo da je na južnoj hemisferi zabilježena treća najtoplija zima u posljednih 141 godinu.

(Izvor: ENEX/UNITED NATIONS)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo