PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA / Promjenu vremena prate i upozorenja: U dijelovima zemlje moguće jače grmljavinsko nevrijeme, posvuda vjetrovito

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima postupno sve oblačnije, a prema večeri će, biti kiše i pljuskova

17.9.2020.
7:25
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon dugo vremena, stigao nam je, evo i jedan nešto promjenjiviji dan. Anticiklona slabi, neće nam ni danas ni sutra biti toliko nepovoljno kao što se predviđa Grčkoj idućih dana. Naime, njoj se iz južnog Sredozemlja približava, sve je izglednije, pravi mediteranski uragan – odnosno medicane. Na naše krajeve neće to imati previše utjecaja, osim što će nam se sjevera kontinenta spuštati sve hladniji zrak nakon što na samo okrzne jedna hladna fronta.

Četvrtak

U četvrtak ujutro nešto više oblaka na srednjem Jadranu i u gorju, no još uvijek uz dojam sunčanog vremena. U unutrašnjosti će zapuhati slab do umjeren sjeverac, a pod Velebitom umjerena bura, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. Najniža temperatura na kopnu između 12 i 15, a na moru uglavnom opet par stupnjeva iznad 20-ice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima postupno sve oblačnije, a prema večeri će, biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom, najprije uz granicu sa Slovenijom te na području Banovine i Korduna. Zapuhat će umjeren sjeverac, krajem dana i pojačati. Prije toga i prije kiše, još će biti vrlo toplo i sparno.

Na istoku veći dio dana pretežno sunčano, a višak oblak stizati će u večernjim satima, osobito na zapad Slavonije. Vjetar većinom umjeren sjeverni, a najviše temperature tek za nijansu niže od jučerašnjih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji barem djelomice sunčano, uglavnom suho, a samo u zaleđu postoji mala mogućnost za lokalno koji pljusak. Ostaje vruće, ali do kraja dana sve vjetrovitije uz buru, osobito sjevernije od Punta Planke.

Na sjevernom Jadranu također sve oblačnije, ali uglavnom u riječkom i istarskom zaleđu te osobito gorju gdje može biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Bura će pojačati na jaku, a u Velebitskom kanalu na udare olujnu. Najviše temperature na obali i otocima do 30 stupnjeva, a zaobalju do 25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana na kopnu

U unutrašnjosti na kišu valja još računati u noći na petak, a već ujutro i prijepodne kreće razvedravanje. Temperature će biti znatno niže nego smo navikli u dosadašnjem dijelu rujan, osobito ujutro u danima vikenda nerijetko i ispod 10 °C. No, primjereno je to za doba godine. Bit će dosta sunca, a u novom tjednu čini se i nove topline.

Idućih dana na moru

Na moru barem manje osvježenje donosi jaka i vrlo jaka, ponegdje olujna bura u petak. Rastjerati će to oblake, a i vjetar će popustiti za vikend. Dakle, uglavnom sunčano, a od ponedjeljka povremeno oblačnije, prvenstveno na sjevernom dijelu Jadrana uz porast vjerojatnosti za kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutrašnju promjenu, nakon uistinu dugog mirnijeg razdoblja, prate i upozorenja. Moguće je ponegdje oko gorja krajem dana i izraženije grmljavinsko nevrijeme, a posvuda će biti i razmjerno vjetrovito, osobito pod Velebitom.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo