Nije baš uobičajeno / Nećete vjerovati što ovi znanstvenici rade leptirima i zašto

Image
Foto: Pixabay

Klimatske promjene mogle bi ozbiljno ugroziti pojedine vrste leptira, posebice one koje ne mogu dobro regulirati tjelesnu temperaturu

27.9.2020.
16:17
Pixabay
VOYO logo

Britanski znanstvenici ulažu velike napore u ručno hvatanje gotovo 4000 leptira da bi svakome od njih izmjerili temperaturu, prenosi The Guardian.

Image
MISTERIJ U MEKSIKU /

Borci za spas kraljevskog leptira nestaju jedan za drugim: Pronađeno već drugo tijelo. Što se događa?

Image
MISTERIJ U MEKSIKU /

Borci za spas kraljevskog leptira nestaju jedan za drugim: Pronađeno već drugo tijelo. Što se događa?

Neki leptiri su u prednosti

Znanstvenici strahuju da bi globalno zagrijavanje moglo ozbiljno ugroziti populacije pojedinih vrsta leptira budući da su među njima uočili značajnu razliku u sposobnosti da zadrže odgovarajuću tjelesnu temperaturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leptiri su hladnokrvne životinje što znači da ne mogu samostalno generirati svoju tjelesnu temperaturu, a potrebna im je toplina da bi mogli letjeti. Ipak, ekstremne temperature mogle bi predstavljati potencijalnu opasnost za one vrste leptira koji moraju pronaći sjenovita staništa kako bi regulirali temperaturu.

Istraživanje je pokazalo da se veći i bljeđi leptiri mogu bolje zaštiti od ekstremnih temperatura, budući da njihova krila bolje reflektiraju Sunčeve zrake i tako preusmjeravaju direktnu toplinu Sunca od i prema svojem tijelu, ovisno o potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamnije i veće vrste leptira teže kontroliraju svoju tjelesnu temperaturu, ali i oni su u boljoj poziciji od onih vrsta koje se u potpunosti oslanjaju na pronalazak specifičnog mjesta sa specifičnom temperaturom u krajoliku u kojem obitavaju, odnosno na mikropodneblje. 

Toplomjer u obliku sonde

Te su vrste pretrpjele drastično smanjenje populacije u posljednjih 40 godina za razliku od vrsta koje svoju temperaturu reguliraju uz pomoć boje ili nagiba svojih krila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrste leptira koje nisu toliko uspješne u reguliranju svoje tjelesne temperature specifičnim promjenama u ponašanju, već su u potpunosti vezane uz mikropodneblja s točno određenom temperaturom, vrlo će vjerojatno pretrpjeti posljedice klimatskih promjena i gubitka staništa", kazao je dr. Andrew Ballon, vodeći autor studije sa Sveučilišta Cambridge. 

Dodao je i da moramo raditi na tome da učinimo naše krajolike raznolikijima u cilju spašavanja vrsta leptira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su znanstvenici uspjeli uhvatiti leptire iz 29 vrsta, izmjerili su im temperature uz pomoć posebne sonde. Uz to su zabilježili i temperaturu kod takozvanog leptirovog grgeča te temperature zraka što je ukazivalo na stupanj u kojem su leptiri tražili specifična mjesta kako bi regulirali tjelesnu temperaturu.

Odgovaraju im raznovrsniji krajolici

"Kada budemo planirali mjere očuvanja određenog staništa, morat ćemo razmatrati zahtjeve različitih vrsta leptira s obzirom na tip staništa, ali i one vezane uz temperaturu. S ovim novim saznanjima o leptirima, morat ćemo bolje održavati staništa i krajolike kako bi ih zaštitili što će nam vjerojatno pomoći i u zaštiti drugih kukaca", pojasnio je dr. Ed Turner iz Cambridgeovog Muzeja za zoologiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajolici sa strukturalnom raznolikošću visočja i značajkama poput grmlja i travnjaka omogućavaju veći raspon temperatura od ravnih i monotonih krajolika te istovremeno mogu pomoći u stvaranju mikropodneblja koje je potrebno da bi određene vrste leptira regulirale svoju temperaturu.

Iako globalno zagrijavanje znači dobre vijesti za one leptire koji vole toplinu, raspon vrsta koje su prilagođene hladnijim staništima mogao bi se smanjiti. Strahuje se da bi u krajevima gdje su raznolika divlja staništa uništena, leptiri neće tako lako naći novo stanište s primjerenom temperaturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo