Prevalio 8000 kilometara / Ne miriše na dobro: Dim od američkih požara stigao u Europu

Image
Foto: AP Images

Zbog snažnih atmosferskih sustava dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike

16.9.2020.
13:37
AP Images
VOYO logo

Dim od golemih šumskih požara na američkoj zapadnoj obali stigao je sve do Europe, objavila je u srijedu europska služba za praćenje klime.

Čestice dima putovale 8000 kilometara

Satelitski podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji haraju Kalifornijom, Oregonom i državom Washington "nekoliko desetina do stotina puta intenzivniji" od prosjeka zadnjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog snažnih atmosferskih sustava dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike, uzrokujući potencijalno opasnu kvalitetu zraka u gradovima kao što su Portland, Oregon, Vancouver i San Francisco.

Image
KATAKLIZMIČNO /

Dim požara s američkog zapada stigao na istočnu obalu: Nebo iznad New Yorka se zamaglilo

Image
KATAKLIZMIČNO /

Dim požara s američkog zapada stigao na istočnu obalu: Nebo iznad New Yorka se zamaglilo

No vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je zračnom mlaznom strujom odnesen na istok. Portal NY Metro Weather objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad New Yorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CAMS je objavio da je otkrio da su čestice dima od požara stigle čak 8000 kilometara dalje na istok, do sjeverne Europe.

Izgorjela je površina veličine New Jerseya

Procjenjuje da su požari od sredine kolovoza oslobodili više od 30 milijuna tona ugljičnog dioksida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmjeri i jačina tih požara daleko su veći nego u 18 godina koliko prikupljamo podatke", od 2003., rekao je Mark Parrington, viši znanstveni suradnik CAMS-a i stručnjak za šumske požare.

Požari su već progutali gotovo dva milijuna hektara na zapadu SAD-a, što odgovara otprilike površini države New Jersey. Poginulo je 35 ljudi, a strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalno zagrijavanje postalo je zbog tih katastrofalnih požara jedna od glavnih tema u američkom javnom diskursu nekoliko tjedana uoči predsjedničkih izbora.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo