afera šipan / Vrhovni sud potvrdio presudu, ali i smanjio kazne Vlahušiću i Vićanu

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U prosincu 2012. godine Vlahušić je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, a Vićan za poticanje na 10 mjeseci zatvora uvjetno, a obojici je izrečen rok kušnje od tri godine. Vrhovni sud je sada smanjio kaznu na šest mjeseci zatvora uz uvjet godinu dana kušnje

10.2.2015.
11:31
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud smanjio je kazne bivšem dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću i dubrovačkom poduzetniku Peru Vićanu u aferi Šipan.

Na splitskom Županijskom sudu, koji je u prosincu 2012. donio prvostupanjsku presudu, doznaje se da je presuda potvrđena u svim dijelovima, osim u trajanju kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Umjesto prvotnih kazni koje su bile, sada su uvjetne osude smanjene tako da su obojica dobila šest mjeseci zatvora uz uvjet godinu dana kušnje'', izjavio je Hini glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac.

Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i njegov tadašnji koalicijski partner Pero Vićan osuđeni su u prosincu 2012. za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to zlodjelo na Županijskom sudu u Splitu. Vlahušić je tada dobio godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, dok je Vićanu tada presuđeno deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlahušić odgovoran za nezakonitu pozajmicu Vićanovoj tvrtki

Uskokova optužnica Vlahušića je teretila za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačko primorje", odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. S obzirom da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema tvrdnjama tužiteljstva koje su sada potvrđene pravomoćnom presudom, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine.

Vićana se pak teretilo da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi grad Dubrovnik od njegove tvrtke "Dubrovačko primorje" kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam je potvrđeno sa Županijskog suda u Splitu, presuda je pravomoćna s danom posljednjeg ročišta na Vrhovnom sudu, odnosno 16. prosinca 2014. Na tom se ročištu Vićan, koji se cijelo vrijeme suđenja branio šutnjom, nije pojavio, a Vlahušić je nakon ročišta poručio da će poštovati odluku suda te ponovio kako se smatra nevinim.

Vlahušić tvrdio da je žrtva lažnog svjedočenja

''Bit će onako kako Vrhovni sud kaže, ja sam i gradonačelnik i građanin RH, poštujem svaku odluku Vrhovnog suda. Jako sam zadovoljan danas jer su protekle četiri godine, i kad sam preslušao cijeli tijek svega, stojim i dalje kod toga da osobno nisam učinio nikakvo kazneno djelo'', rekao je tada Vlahušić koji je za cijelu aferu optužio predsjednika DPDS-a Denisa Orlića i Pera Vićana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne postoji nijedan dokaz da sam ja posredovao, a cijeli predmet se temelji na lažnom svjedočenju predsjednika DPDS-a Denisa Orlića, čak i falsifikatima'', istaknuo je tada Vlahušić koji je i poručio kako se veseli presudi jer je nakon one splitske osvojio drugi mandat.

Inače, Vlahušića u ožujku očekuju ponovno izbori jer su dubrovački gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća 29. prosinca 2014. odbili glasovati o prijedlogu proračuna za 2015. čime je po sili zakona pokrenuta procedura za prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je u ponedjeljak pokrenuo novu istragu protiv Vlahušića zbog sumnje da je grad oštetio za najmanje milijun kuna pogodujući ugostitelju Lukši Frankoviću koji je koristeći tvrđavu Revelin, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito zaradio preko dva milijuna kuna.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo