POVRATAK HRVATSKOG FILMA / 'Zvizdan' ne posustaje - Dalibor Matanić kreće u osvajanje Srca Sarajeva

Matanićevo ostvaranje na velika vrata vraća hrvatski igrani film na SFF, a odabrano je između 196 naslova iz 20 država šire regije

21.7.2015.
14:47
VOYO logo

"Zvizdan", drama redatelja Dalibora Matanića nastala u hrvatsko-srbijansko-slovenskoj koprodukciji, uvrštena je u natjecateljski program na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu koji se održava od 14. do 22. kolovoza, objavljeno je u utorak iz direkcije SFF-a.

Matanićevo ostvaranje na velika vrata vraća hrvatski igrani film na SFF, a odabrano je između 196 naslova iz 20 država šire regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornica natjecateljskog programa Elma Tataragić podsjetila je kako je Matanićev "Zvizdan" na festivalu u Cannesu osvojio "ne samo fantastične kritike i ovacije publike" već i posebnu nagradu žirija.

Image
Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL

U pitanju su tri priče tri različite generacije, bazirane na ljubavnom zapletu koji prati sličnu matricu balkanske međunacionalne netrpeljivosti i netolerancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon višegodišnje odsutnosti hrvatskih igranih filmova iz natjecateljskog programa najznačajanije regionalne smotre, Matanićev "Zvizdan" bit će u konkurenciji za nagradu "Srce Sarajeva" zajedno sa devet drugih ostvarenja od kojih je šest debitantskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U natjecateljski program uvršten je film "Naša svakodnevna priča", koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, redateljice Ines Tanović kojoj je to prvi igrani film.

On će kao i turski "Čvor", kojega je režirao Tunç Davut, u Sarajevu imati svjetsku premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji SFF bit će prilika i za međunarodnu premijeru rumunjskog "Kod tate doma" redatelja Andreia Cohna, a za najbolji igrani film natjecat će se i tursko-francusko-njemačko-katarski "Mustang" redatelja Deniza Gamze Ergüvena, srbijanski film "Panama" Pavla Vučkovića, mađarski "Saulov sin" Lászla Nemesa i austrijski "Supersvijet" u režiji Karla Markovicsa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo