Žužul Podravci 'osigurao' pad prodaje za 46 posto

Za godinu dana savjetovanja u Podravci Miomir Žužul dobio je naknadu od 730.000 kuna. Zanimljivo je da je upravo tržište za koje je Žužul bio zadužen u 2003.

15.12.2009.
14:26
VOYO logo

Punih godinu dana Miomir Žužul bio je lobist i savjetnik za Podravku.

Prema njegovom ugovor o konzultantskim uslugama od studenog 2002. do listopada 2003. bio je zadužen za provedbu različitih projekata na tržištima Rumunjske, Pribaltika i ostalim tržištima, piše Nacional.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žužulova mjesečna naknada za te usluge iznosila je osam tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Ugovorom je također bilo definirano da kompanija Žužulu plaća i troškove putovanja poslovnom ili prvom klasom, te smještaj u hotelima visoke kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godini dana Žužul je od Podravke dobio 730.000 kuna.

Jednim člankom ugovora definirano je bilo i da ga Podravka može posebno nagraditi za uspješno obavljene poslove tako da mu isplati posebnu naknadu, tzv. success fee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema godišnjem izvještaju Podravke za 2003., ta je kompanija na inozemnim tržištima imala vrlo dobre rezultate.

U jugoistočnoj Europi zabilježen je rast od 35 posto, u srednjoj Europi 63 posto, u istočnoj Europi 12 posto, a u SAD-u i Kanadi 27 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tržište Poljske i Pribaltika je prema izvještaju podbacilo i zabilježilo pad od čak 46 posto. Za njega je upravo bio zadužen Miomir Žužul.

Ugovor između Podravke i Žužula vrijedio je samo godinu dana, no u njemu je spomenuta odredba da se aneksom on može produžiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, 2003. HDZ je dobio parlamentarne izbore, Žužul je postao ministar vanjskih poslova pa se pretpostavlja da više nije davao savjetničke usluge.

Upravo su ugovori koje je Podravka godinama sklapala s raznim savjetnicima, konzultantima i lobistima privukli pažnju policije koja zbog afera istražuje poslovanje kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tako isključeno da se uskoro otkriju i još neki savjetnici i konzultanti koji su pomagali tvrtki, piše Nacional.

Prethodni članak:

arti-200910270675006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo