agrokor i dalje top tema / Žustro u Saboru: 'HDZ se ponaša poput djece koja legnu u krevet i pokriju se po glavi misleći da se neće doznati sve što su loše i krivo napravili'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Nitko nije iznad zakona, ni Most, ni Petrov, ni HDZ ni SDP... Zakon je jedini razlog za prestanak s radom', kazao je Borić

28.11.2017.
12:03
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je jutros saborski Odbor za Ustav većinom glasova donijelo zaključak da je istražno povjerenstvo za Agrokor prestalo s radom 20. studenog, rasprava oko toga preselila se u sabornicu. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice predložio dopunu dnevnog reda s 14 točaka što su zastupnici prihvatili, a Božo Petrov zatražio je stanku zbog političke situacije u zemlji, Branko Bačić u ime HDZ-a također, kao i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš te SDP-ov Arsen Bauk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nepodnošljiva je lakoća kojom se sve sumnje i prijepori guraju pod tepih. Da je ostalo Istražno povjerenstvo moglo je ispitati sve premijere, državne tajnike ...", rekao je Petrov, dodajući da se kod nekih svjedoka dogodila sinkopa, ali da nekad šutnja govori više od tisuću riječi.

"Todorić je kupio Vupik za 30 milijuna kuna. Znate li koliku je štetu naplatio od države? 300 milijuna kuna. Tada je Jandroković bio ministar vanjskih poslova, a Dalić mininstrica financija i nisu se sjetili ukinuti ratnu štetu. A Todorić je u par mjeseci zaradio 270 milijuna kuna na štetu drzave, a ista ta ekipa sad ukida istražno povjerenstvo. Cilj je da se stvari sakriju, da se ovakve istine ne pokažu u javnosti. Državni tajnik Guterovac je to potpisao, a onda postao direktor u Vupiku. Vrijeme da se suočimo s istinom jer ovako ostajemo na mjestu", kazao je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovac Josip Borić je poručio: "Nitko nije iznad zakona, ni Most, ni Petrov, ni HDZ ni SDP... Zakon je jedini razlog za prestanak s radom".

"Skeptični smo uvijek kada CSI Metković izlazi s nekim optužbama jer smo ih već nekoliko puta morali demantirati", poručio je Borić, a nakon toga je pozvao Petrova da ako ima dokaze da ih preda DORH-u, a oporbu je nazvao 'Samoborček koalicija'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Bernardić naglasio je da se svaki tjedan javljaju novi dokazi o tome kako su neki upetljani u aferu Agrokor.

Država je s Vupikom direktno izgubila 300 milijuna kuna. Kredit HBOR-u od 400 milijuna kuna, koji je isplivao prošli tjedan. Tko će odgovarati? Isti akteri, iste metode. Dalić, Marić, Plenković, Jandroković - direktno upetljani u ove afere. Tko če odgovarati? To mi sličii na epizodu kad su RH vodile tajne službe. Niti jedna reforma nije donesena!", poručio je šef SDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš poručila je da se HDZ ponaša poput djece koja legnu u krevet i pokriju se po glavi misleći da se neće doznati sve što su loše i krivo napravili.

"Činjenica je da su 2010. kad je tema bio Vupik ministri bili Jandroković i Dalić, a državni tajnik Plenković i znali su što se događa", rekla je, naglasivši da je povjerenstvo, da se htjelo, moglo nastaviti s radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško vjerujem nečijim riječima, radije vjerujem svojim očima. Vjerujem informacijama i činjenicama, a činjenica je da su Jandroković i Dalić bili ministri i da su Plenković i Marić bili državni tajnici", kazala je.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo