Župnik za krštenje djece tražio 2000 kuna 'nagrade'?

Milan Tomičić iz Crikvenice optužio je velečasnog Antu Aračića da ga je fizički napao i nazivao 'gadom i Ciganom'.

25.3.2010.
13:59
VOYO logo

U župnom uredu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici u srijedu je došlo do sukoba između župnika vlč. Ante Aračića i Milana Tomičića iz Crikvenice.

Tomičić tvrdi da je do sukoba došlo zbog župnikovog odbijanja krštenja njegove djece, te da je župnik Aračić od njega tražio dvije tisuće kuna "nagrade" za krštenje djece, koja inače pohađaju Osnovnu školu i nastavu vjeronauka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomičić je podnio prekršajnu prijavu policiji, kao i prijavu za traženje novca za uslugu koja se ne naplaćuje.

'Gubi se van, Cigane'

"Prije dvadesetak dana dao sam župniku Aračiću tisuću kuna, koliko sam imao kod sebe za krštenje djece, a ostatak sam trebao donijeti danas. U međuvremenu, župnik Aračić tražio je da donesem vjenčani list iz prvog braka u kojem se vidi da sam crkveno vjenčan, a brak nije razvrgnut u crkvi", požalio se Tomičić Novom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nadbiskupiji mu je potvrđeno da se usluga krštenja djece ne naplaćuje. Smatra da je povod župnika za napad bio je isključivo u iznijetoj informaciji da je razgovarao s njegovim nadređenima iz Nadbiskupije te što je tražio da mu novac vrati.

"Nije mi dao potvrdu za novac i tvrdio je da me ne poznaje. Rekao mi je: 'Gubi se van, Cigane''", kaže Tomičić, dodajući da ga je nazvao i "gadom" te da ga je gurnuo i pljunuo za njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sukoba, župnik Tomičiću nije želio dati potvrdu da može djecu krstiti u drugoj župi.

"U policiji sam doznao da je župnik već bio prijavljivan zbog nasilja prema župljanima", kazao je Milan Tomičić, najavljujući sudsku tužbu portiv župnika Aračića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Tomičića u dopisništvo Novog lista je također vrlo uzrujan došao i župnik Anto Aračić demantirajući da je došlo do fizičkog sukoba s Tomičićem.

"Prije dvadeset dana došao je k meni i rekao da bi želio da mu krstim djecu. Tada sam mu rekao da devet godina nije bio na blagoslovu obitelji i da smo crkvu u međuvremenu obnavljali i uređivali, a on ništa nije doprinesao te sam ga pitao može li dati nešto za crkvu. Rekao sam mu da se krštenje ne plaća. Nakon petnaest minuta donio je tisuću kuna za crkvu. Ja ga na to nisam prisilio, to je prihvatio dragovoljno. Tražio sam od njega vjenčani list da vidim je li bio u crkvenom braku, on mi je to donio i rekao sam mu da više nije problem krštenje. Tomičić je potom lupio šakom o stol i povišenim tonom mi rekao da dadem dozvolu da se djeca drugdje krste", iznio je župnik svoju stranu priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da nije tražio da mu Tomičić donese dvije tisuće kuna, niti da je tražio da mu vrati novac koji je dao za obnovu crkve.

Za kancelara 'sukoba nema'

Kancelar nadbiskupije Nikola Imbrišak kaže da sukoba između župnika Aračića i Milana Tomičića nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji kažu da je nakon Tomičićeve prijave u policiju bio pozvan i župnik Aračić, koji je također dao svoju izjavu o cijelom događaju. Glasnogovornica Policijske uprave Primorsko-goranske županije Mirjana Kulaš o tom predmetu kazala je da se sve još provjerava i da će protiv počinitelja, rođenog 1952. godine, biti podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. A hoće li biti još prijava, kazala je da ne zna.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo