Prevršio svaku mjeru / Župnik se na misi posvađao s vjernicima, umalo se potukli: 'Rekao nam je da možemo ići iz crkve'

Image
Foto: M.Ž./Općina Kotoriba

Na nedjeljnoj misi došlo je do verbalnog sukoba na rubu fizičkog incidenta

11.4.2019.
8:40
M.Ž./Općina Kotoriba
VOYO logo

Nedjeljna misa u Kotoribi i danas je predmet rasprava među tamošnjim vjernicima. Iako nitko ne želi govoriti javno, dobar dio onih koji su bili u crkvi neugodno je iznenađen ponašanjem župnika Marinka Prsteca. Prema njihovim riječima, velečasni Prstec već je na jutarnjoj misi prozivao pojedine vjernike koji nisu bili prisutni, da bi na glavnoj nedjeljnoj misi župnikove kritike i pokude dovele do otvorenog verbalnog sukoba.

"Sve je počelo na jutarnjoj misi prozivanjem pojedinih vjernika koji nisu bili prisutni, dok je na glavnoj misi nakon samo desetak minuta sišao s oltara i posvađao se, praktički, s cijelom crkvom. Sukob je došao do ruba fizičkog incidenta, nakon čega nam je velečasni rekao da mu je svejedno hoćemo li ostati na misi i da možemo napustiti crkvu, što smo i učinili", kazao je sugovornik portala eMedjimurje i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da je i velečasni samo čovjek, k tome još i mlad, sa svim ljudskim vrlinama i manama, ali preko nekih riječi i uvreda koje je izgovorio jednostavno nismo mogli prijeći, koliko god je kršćanski opraštati."

Velečasni Prstec preuzeo je župničku službu u crkvi Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa u Kotoribi u kolovozu 2014. godine, zamijenivši dotadašnjeg župnika Marijana Horvata. Tada je rekao kako se raduje ponovnom dolasku među Kotoripčane gdje je već bio na zamjeni. Zaželio je napredak i prosperitet župe i župljane pozvao na suradnju te međusobno uvažavanje, a sve u cilju služenja Bogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na početku je sve bilo u redu, ali s vremenom su počeli problemi. Župnik je znao kasniti na misu ili se dogodilo da bi zaspao pa ga je trebalo buditi. U posljednje vrijeme sukobio se i s vjeroučiteljicom kojoj je branio čitati na misi i pripremati djecu za Prvu pričest. Sve to znali su biskup i dekan, ali se ništa nije poduzimalo, međutim sada je krajnje vrijeme da se nešto učini, jer je ovakvo ponašanje prevršilo svaku mjeru", zaključuje sugovornik.

Nakon što se u redakciju portala javilo nekoliko vjernika prepričavši nedjeljni incident, eMedjimurje je kontaktiralo velečasnog Prsteca. Na telefonske pozive nije odgovarao, a onda su dobili informaciju da je napustio župu i da se više neće vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz dobro upućenih crkvenih izvora stigla je informacija da bi do kraja tjedna župa u Kotoribi trebala dobiti novog svećenika. Obrazloženje je eMedjimurje zatražilo i od Varaždinske biskupije te očekuje da i njihov odgovor detaljnije rasvijetli cijeli ovaj slučaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo