OBLJETNICA KATASTROFE / Županjska Posavina dvije godine poslije: opasnosti od poplave više nema, ali isplivali su drugi problemi

Na današnji dan prije dvije godine nasip nije izdržao, a poplava je uništila županjsku Posavinu, noseći sve pred sobom, čak i ljudske živote

17.5.2016.
18:50
VOYO logo

Priroda je prije dvije godine pokazalu svu svoju snagu. Rijeka Sava preplavila je županjsku Posavinu. Ivanu Rujiću se taj dan urezao u pamćenje. Vodena bujica odnijela je život njegovog susjeda Franje Šoltesa.

"Išao sam malo sjesti, vrućina je bila, zapušim cigaru, kad pogledam na nasip, a ono jedno 15 metara je bacilo vodu. Onda sam vidio susjeda, držao se za ogradu... Točno sam ga vidio gdje se trza. I kad sam se vratio, njega više nema", ispričao nam je Ivan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasip nije izdržao. Kada je puknuo, krenula je katastrofa. Danas opasnosti od poplave više nema. Međutim u Cvelferiji su na površinu isplivali drugi problemi jer dvije godine poslije u Gunji, govore mještani, nema života. Problemi više nisu vodene već gospodarske naravi.

"Situacija je takva kakva jest, mladosti nema, otišla je. Ostali smo mi stari", kaže Ivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda je uništila kuće, ceste, oranice. Ipak, krenulo se ispočetka. Za obnovu i izgradnju više od 2200 kuća uloženo je 509 milijuna kuna iz proračuna. Iako je veći dio završen, ima i onih koji nisu zadovoljni obnovom. 

"Ja mogu slobodno kazati da je ovo jedna od najskupljih gradnji u povijesti Hrvatske gdje je metar kvadratni jako skupo koštao. No naravno, gdje se radi, tu se i griješi, naše su ispostave na terenu, te primjedbe se elaboriraju i sve će biti uklonjene. Nemojte uopće brinuti o tome", obećao je ministar graditeljstva Lovro Kuščević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maleni Jusuf prva je beba rođena u poplavi. Drugi će rođendan dočekati u obnovljenoj kući. Svoje sobe od prije dvije godine, na sreću, neće se sjećati.

"Sve smo pripremili. I krevetac i sve što treba za njega i dva tjedna prije nego sam se porodila, voda je došla i sve odnijela", ispričala je Abida Šabanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nadaju se, ostat će u Rajevu selu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo