ŽUPAN ŽINIĆ REŽE PLAĆE DUŽNOSNIKA ZA 20 POSTO: / Uz odgodu izdvajanja za manifestacije i sponzorstva očekuju uštedu od 19,1 milijuna kuna

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zbog koronakrize u Sisačko-moslavačkoj županiji najavljene su 20 posto manje plaće županijskih dužnosnika

23.4.2020.
15:19
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Sisačko-moslovački župan Ivo Žinić danas je najavio 20-postotno smanjenje plaća županijskih dužnosnika, a na odricanje dijela naknade pozvao je i vijećnike Županijske skupštine, s ciljem ušteda u vrijeme "koronakrize". Iako su prihodi županije u opadanju, župan Žinić uz odgodu proračunskih izdvajanja za manifestacije i sponzorstva očekuje uštedu od 19,1 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare istaknuo je kako zahvaljujući pravovremeno poduzetim mjerama "koronakriza" na području županije zasad nije ostavila teže posljedice i stanje je zadovoljavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD PONEDJELJKA RADI VEĆINA TRGOVINA, KREĆE I JAVNI PRIJEVOZ: /

Kasnije se otvaraju kafići i dio škola; 'Ne slijedimo i ne trčimo. Oprez maksimalan'

Image
OD PONEDJELJKA RADI VEĆINA TRGOVINA, KREĆE I JAVNI PRIJEVOZ: /

Kasnije se otvaraju kafići i dio škola; 'Ne slijedimo i ne trčimo. Oprez maksimalan'

U županiji nema novozaraženih

U prilog tome, naveo je, govori i statistika po kojoj županija u zadnja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, ukupno je 36 oboljelih od kojih četvero nisu iz županije, pozitivnih ih je trenutno 17, a ostali su ozdravili. Žinić je za desetak dana najavio nabavku nove opreme za dezinfekciju, a riječ je o tunelu s uređajem za ozonizaciju.

Govoreći o mjerama za pomoć gospodarstvu u vrijeme krize, za 30. travnja je najavio nastavak elektronske sjednice Skupštine na kojoj će se rebalansom županijskog proračuna milijun kuna izdvojiti za gospodarstvo, a pola milijuna za razvoj turizma. Istodobno, produžen je natječaj za povoljne kredite umjetničkih i tradicijskih obrta, za obrtnike će se izdvojiti jednokratna pomoć od 1000 kuna, a 500 kuna će im donirati Županijska obrtnička komora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Žinić osudio je "zlonamjerne kritike i neistine" upućene na rad županijskog Stožera, zaključivši kako je riječ o zlouporabi koronavirusa za stjecanje političkih bodova.

Nnuklearni otpad u Čerkezovcu

Osvrnuo se i na polemike oko zbrinjavanja nuklearnog otpada u bivšoj vojarni u Čerkezovcu. "Nije riječ o nekim novim, već planovima starima desetak godina i odluka o lokaciji nije ishitrena. Istina, možda ovakav korak nije trebalo učiniti u ovom trenutku kada se građani ne mogu izjasniti, ali je činjenica da sami moramo zbrinjavati svoj otpad", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žinić je ocijenio kako mnogi krivo informiraju javnost, a osobno nema ništa protiv odabrane lokacije, "koja nije opasna ni za ljude, ni za okolinu". Na zahtjev županijske oporbe o sazivanju tematske sjednice o zbrinjavanju nuklearnog otpada odgovorio je kako sazivanje takve sjednice u sadašnjim uvjetima nije moguće, a taj prijedlog će se razmotriti kada se za to ostvare uvjeti.

Čelnik županijskog Stožera Roman Rosavec istaknuo je vrlo dobru suradnju s Nacionalnim stožerom te svim zdravstvenim i drugim institucijama i službama. Naveo je i prijedloge o otvaranju koridora prema Zagrebu te upućen zahtjev Stožera i Sisačke biskupije o mogućnosti održavanja misa u povodu blagdana Sv. Kvirina na otvorenom gdje je to moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo