OD PONEDJELJKA RADI VEĆINA TRGOVINA, KREĆE I JAVNI PRIJEVOZ: / Kasnije se otvaraju kafići i dio škola; 'Ne slijedimo i ne trčimo. Oprez maksimalan'

Image
Foto: N1 screenshot

Od 27. travnja kreće postupna normalizacija života u Hrvatskoj. Mjere se ukidaju, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera. I dalje vrijede mjere fizičkog distanciranja i pojačane higijene

23.4.2020.
12:57
N1 screenshot
VOYO logo

Vlada je usuglasila plan za ublažavanje mjera te će u Hrvatskoj uskoro krenuti normalizacija života. Plan se sastoji od tri faze, od kojih prva kreće 27. travnja. Premijer Plenković je na sjednici Vlade objavio kako će se odvijati postupno buđenje gospodarstva.

U prvoj fazi koja počinje 27. travnja omogućit će se otvaranje većine trgovina i uslužnih djelatnosti koje ne podrazumijevaju blizak kontakt s klijentom. Kreće i javni prijevoz. U drugoj fazi od 4. svibnja omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu te s radom kreću frizeri, brijači, kozmetičari... Treća faza od 11. svibnja podrazumijeva otvaranje vrtića i škola od 1. do 4. razreda. Tada kreću i međužupanijske linije, a s radom kreću i trgovački centri. Detaljnije o tome možete pročitati u nastavku teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne slijedimo i ne trčimo. Otpuštanje koliko možemo, oprez maksimalan", kazao je premijer na presici nakon sjednice Vlade.

"Sve što smo do sada učinili je ostvarilo dobar rezultat", kazao je premijer. "Mi smo u fazi u kojoj smo došli do postupnog ukidanja mjera. Vlada je pažljivo gledala kakve će to imati učinke na gospodarstvo i živote građana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodne napomene

"Obilježavamo jučer i danas 30. obljetnicu od prvih demokratskih izbora u RH, to je važan dan u našoj modernoj povijesti", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je još jednom danas doživio novi potres, i to nekoliko njih, jedan malo jači. Zasad, prema informacijama koje imamo, nije bilo većih šteta. Ovo je bilo jače podrhtavanja pa treba biti na oprezu.

Jučer smo obilježili i službenu komemoraciju proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, još jednom smo osudili te zločine i iskazali pijetet prema žrtvama. Pokazali koliko je važno inzistirati na kulturi sjećanja i toleranciji te sprječavanju nasilja, isključivosti i podjela u društvu. Naša politika tolerancija bit će i dalje u prvom planu i pozivam sve da manje stvaraju podjele u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjem i jedan važan zakonski prijedlog - izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranja koji je nastavak razgovora s predstavnicima sindikata umirovljenika. Zahvaljujem na dijalogu, ali i resorima koji su pridonijeli izmjenama Zakona koji će omogućiti bolju situaciju našim umirovljenicima."

Mjere za pokretanje gospodarskih aktivnosti

"Prije manje od dva mjeseca imali smo prvi slučaj oboljenja", počeo je premijer, zamolivši strpljenje da malo govori o kontekstu epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo u SAD-u broj umrlih je premašio već 47.000, jučer je umrlo 2800 ljudi. To je više nego u atentatu na WTC 2001.", kazao je Plenković.

"Europa je najpogođenija pandemijom. Dosad je u Europi više od 110.000 ljudi izgubilo život. Dnevni broj zaraženih povećava se u troznamenkastim brojevima. Na sreću, situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u drugim zemljama. Naprotiv, možemo reći da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Mi ni osam tjedana nakon početka epidemije nismo prešli dvoznamenkasti broj novooboljelih. Trend oboljelih je u padu već zadnja dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo to uspjeli zajedno, zahvaljujući postupnom uvođenju mjera Vlade, ali i zahvaljujući sugrađanima koji su prepoznali ozbiljnost ugroze. Koeficijent koji mjeri koliko jedna osoba zarazi ostalih danas je pao ispod broja jedan. To je izuzetno ohrabrujući rezultat koji omogućuje da postupno ponovno pokreneno gospodarske aktivnosti.

No, to ne znači da se odmah sve može vratiti na staro jer bismo mogli izgubiti dobar rezultat koji smo postigli dosad. Ovaj virus zahtijeva budnost." Mora ići uz nastavak strogo pridržavanja epidemioloških mjera. To se odnosi na fizičko distanciranje i higijenske mjere. Ponovno pokretanje gospodarstva odvijat će se u tri faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva faza u ponedjeljak, 27. travnja

Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju u okviru trgovačkim centara.

Svim uslužnim djelatnostima osim onih koji zahtijevaju bliski kontakt s klijentima - dakle poput postolara, turističih agencija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvode se javne gradske i prigradske linije i linije za otoke.

S radom kreću sve uslužne djelatnosti poput postolara i turističkih agencija osim onih koji zahtijevaju bliski kontakt s klijentima (poput frizera i kozmetičara koji od ponedjeljka neće početi s radom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućit će se rad onima koji obavljaju uslužne djelatnosti, koji ostvaruju bliski kontakt s klijentima, ali uz posebne mjere.

S radom počinju knjižnice, muzeji, antikvarijati i knjižare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga faza od 4. svibnja

U nadi da će se prva faza pokazati uspješnom i uz pridržavanje mjera, slijedi druga faza od 4. svibnja.

Omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu. Kreće rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S radom kreću uslužne djelatnosti koje ostvaruju bliski kontakt s klijentima, ali uz posebne mjere. Značit će to kako u ponedjeljak, 4. svibnja, s radom kreću frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri…

www.youtube.com/watch?v=mmCW3lvc48M

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća faza - 11. svibnja

Omogućit će se okupljanje do desetero osoba na jednom mjestu uz poštivanje socijalnog distanciranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućit će se rad trgovačkih centara uz posebne mjere.

Omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela te rad djece s teškoćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućit će se održavanje laboratorijskih i kliničkih vježbi te rad u malim grupama u visokom obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodit će se međužupanijske linije i domaćeg zračnog prijevoza

Kreću međužupanijske prijevozne linije i domaći zračni prijevoz.

Proširivanje mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama uz poštovanje epidemioloških mjera.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata sa smještajnim kapacitetima samo za goste smještaja.

Radit će parkovi prirode i nacionalni parkovi.

Sve faze podrazumijevaju poštivanje horizontalnih mjera. Važan je nastavak pridržavanja svih mjera fizičkog distanciranja i higijene.

Nastavlja se zabrana većih okupljanja

Epidemiolozi će izraditi precizne upute za korištenje maski za lice.

Najugroženija skupina su naši najstariji sugrađani. O njima moramo voditi računa.

HZJZ će zajedno sa Stožerom civilne zaštite izraditi preporuke i upute koje će se odnositi i na dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, niza poljoprivrednih aktivnosti, kao i o preporukama za zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

Državna matura u lipnju

Odlučili smo da se državna matura održi od 8. do 20. lipnja ove godine.

Dopuštene mise

Odlučili smo da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja nadalje. U tom kontekstu će Stožer izraditi precizne preporuke i upute.

Zdravlje je prioritet

Prioritet nam je zaštita zdravlja, zadatak nam je da omogućimo funkcioniranje gospodarstva u sasvim promijenjenim uvjetima. Uveli smo mjere koje su omogućile zadržavanje radnih mjesta u kriznim tjednima. Na temelju ovih odluka već od idućeg tjedna mnogi će subjekti moći aktivirati svoje djelatnosti", rekao je Plenković.

Reaktivacija će kod nas trajati dulje, radije nego da to učinimo naglo te riskiramo da se vratimo korak unazad.

O turizmu

Virus ne putuje sam, o tome moramo voditi računa. Vjerujem da ćemo uz ove mjere koje radimo s ovim paketom postupno naučiti odgovorno živjeti s epidemijom, ne podcjenjivati je te da ćemo u dogovoru s partnerima pronalaziti rješenja na temelju kojih ćemo, posebice s onim zemljama gdje nam konvergiraju epidemiološke okolnosti, doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Tu posebno govorim o turističkom sektoru.

Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednička i sigurna. To nam je cilj", rekao je Plenković.

Beroš govori o suzbijanju virusa u RH

"Globalno je potvrđeno 2.600.000 slučajeva zaraženih koronavirusom. Posljednje izvješće pokazuje da je od 27 tisuća testiranih u RH, 1950 pozitivno. Postotak pozitivnih je i dalje u laganom padu te iznosi 7,06 posto."

Prosječna dob u Hrvatskoj je 50,85. Žene čine 53,4 posto oboljelih u Hrvatskoj. Ponovio je da je reprodukcijski faktor virusa je 0,8. To znači da jedan oboljeli zarazi samo jednu osobu, odnosno i manje u prosjeku.

Mjere su polučile rezultate

Naše mjere polučile su izvrsne rezultate. 17. travnja posjetili smo najpogođeniju županiju - Krapinsko-zagorsku.

Naglasili smo važnost stalne komunikacije. Vlada kontinuirano opskrbljuje zaštitnom opremom hrvatski sustav. Zahvaljujući povoljnijom epidemiološkoj situaciji liječnici opće prakse upućeni su obavljati preglede svih pacijenata kojima zdravstveno stanje ne trpi odgodu.

Moć dezinformacija je značajna, to je štetna pojava u javnom prostoru i mogu ugroziti zdravlje. Činjenica je da lijek za koronavirus ne postoji i jedini relevantni savjeti kojima se možemo zaštititi su oni koje govori Stožer.

Mogu reći kao ministar zdravstva sva nastojanja usmjeravam na očuvanje zdravlja svakog pojedinca. Na racionalan način provodimo mjere zaštite temeljene na znanosti. Mjere su filigranski odrađene, upravo ti rezultati nas tjeraju na uporno ponavljanje istoga. Virus nije nestao, mi nastavljamo s našim odgovorom na ovu ugrozu", rekao je ministar Beroš.

Božinović: Mjere će se promijeniti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na djelovanje Nacionalnog stožera civilne zaštite. "Fokus rada je bio na produžavanju određenih mjera koje su istjecale", rekao je te dodao da će se te mjere sad promijeniti.

Zaustavljaju se ovrhe

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako se ovršni postupci obustavljaju. "Trenutačno se ne vode ovrhe na sudovima ni kod javnih bilježnika. Nema ovrha nad novčanim sredstvima. Jedino smo imali nepokriveno ovrhe na plaće i mirovine. Ovim zakonom kažemo da se i to zaustavlja", rekao je ministar.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo