POSLODAVCI POZDRAVILI VLADIN PLAN, ALI APELIRAJU: / 'Trebamo jasne i nedvosmislene upute epidemiologa o načinu rada'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Apeliramo da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada.

23.4.2020.
15:01
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) oglasila se priopćenjem povodom popuštanja dijela restriktivnih mjera koje su na snazi zbog epidemije Covida-19. HUP pozdravlja plan relaksacija mjera Vlade RH i otvaranje obimnije poslovne aktivnosti smatrajući kako je to važan korak na putu prema oporavku gospodarstva. https://www.rtl.hr/vijesti-hr/video/net-video/384271/plenkovic-najavio-nove-mjere-u-tri-faze/

Iz HUP-a poručuju da današnja odluka Vlade daje jasan smjer za ponovno intenziviranje poslovnih aktivnosti i povratak na radna mjesta što je preduvjet stvaranja prihoda i osiguravanja sredstava za plaće radnika. Važnim smatraju i psihološku dimenziju te odluke jer se njome daje jasan znak da situacija ide prema boljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD PONEDJELJKA RADI VEĆINA TRGOVINA, KREĆE I JAVNI PRIJEVOZ: /

Kasnije se otvaraju kafići i dio škola; 'Ne slijedimo i ne trčimo. Oprez maksimalan'

Image
OD PONEDJELJKA RADI VEĆINA TRGOVINA, KREĆE I JAVNI PRIJEVOZ: /

Kasnije se otvaraju kafići i dio škola; 'Ne slijedimo i ne trčimo. Oprez maksimalan'

'Osigurati uvjete koji jamče sigurnost zaposlenika'

"Apeliramo da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada. Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogle poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Na taj način najbrže će se moći osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Mislimo da je važno da zajedno s Vladom osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi", poručio je glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

Iz HUP-a apeliraju i da Vlada što prije sastavi kriterije prema kojima će epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad. Na osnovu tih kriterija poduzetnici će moći pratiti situaciju i pripremiti se za mogući početak rada. Uz to, kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će moći ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet preduvjeta za revitalizaciju gospodarstva

Uz ovu fazu relaksacije mjera snažan fokus napora HUP-a usmjeren je na mjere za poticanje gospodarstva i pokretanje novog gospodarskog ciklusa jer moramo stvoriti preduvjete i rješenja za zamah u narednoj godini. U konzervativnim procjenama do kraja godine se predviđa da će biti 300 tisuća nezaposlenih te je zato hitno potrebno stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva. Stoga je HUP u svome priopćenju iznio prijedlog devet nužnih preduvjeta za revitalizaciju gospodarstva:

1. Održavanje likvidnosti poduzeća;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Žurna analiza svih parafiskalnih nameta – smanjivanje onih koji čine najveći trošak hitno makar na određeno vrijeme, i potom na temelju analize i trajno smanjenje i ukidanje svih za koje je to moguće;

3. Reorganizacija javne uprave i teritorijalnog ustroja države;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Digitalizacija države;

5. Promjena radnog zakonodavstva;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Nastavak procesa javne nabave i javnih investicija;

7. Jačanje investicija privatnog sektora i bolja suradnja lokalnih poduzetnika i lokalne samouprave;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Plaćanje PDV-a po realizaciji;

9. Pitanje samodostatnosti kao pitanje nacionalne sigurnosti, prije svega u hrani i lijekovima - strateški razvoj industrije hrane i lijekova u Hrvatskoj radi dostizanja više razine samodostatnosti HUP će zbog toga intenzivno nastaviti razgovarati s Vladom kako bi se svi zajedno što prije pripremili za pokretanje novog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo