ZRAKOPLOVNA TRAKAVICA DOBILA NOVI NASTAVAK: / 'Posao nije propao. Amerikanci su sinoć Izraelu poslali pismo'

Image
Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Američki Kongres odobrio je prodaju isključivo ‘originalnih’ zrakoplova, a Hrvatska je odbila takvu mogućnost i ustvrdila kako želi isključivo moderniziranu verziju aviona

28.12.2018.
8:06
Luka Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je američki ministar obrane James Mattis odbio zahtjev Izraela da omekša američke uvjete za prodaju borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, postoji mogućnost kako dogovor oko aviona nije propao. Naime, iz SAD-a u Izrael je upućeno potpisano pismo s uvjetima koje bi ta država trebala zadovoljiti da SAD odobri prodaju zrakoplova Hrvatskoj, piše Večernji list.

Podsjećamo, američki Kongres odobrio je prodaju isključivo ‘originalnih’ zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, bez izraelskih preinaka, a Hrvatska je odbila takvu mogućnost i ustvrdila kako želi isključivo moderniziranu verziju aviona te ako ne dobije takve avione poništava natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AMERIČKI PORTAL OBJAVIO: /

'Posao oko zrakoplova F-16 je propao. Izraelcima jedino preostaje ispričati se Hrvatskoj'

Image
AMERIČKI PORTAL OBJAVIO: /

'Posao oko zrakoplova F-16 je propao. Izraelcima jedino preostaje ispričati se Hrvatskoj'

Neimenovani dužnosnik

Informaciju o tome da Mattis ne dopušta da prodaju modernizirane verzije aviona koja je jedina verzija koju Hrvatska želi kupiti prvo je objavljeno u tekstu novinara Baraka Ravida na američkom portalu Axios, koji se pozvao na neimenovanog izraelskog dužnosnika koji sudjeluje u pregovorima s Amerikancima.

Naime, izraelski dužnosnik je novinaru Ravidu rekao da je Netanyahu nazvao Mattisa prije dva tjedna, u trenutku kada Mattis još nije podnio ostavku, i tražio je od njega da "omekša" uvjete. Ministar obrane u ostavci je navodno kazao kako je u više slučajeva Izraelu gledao kroz prste, ali da oko posla Izraela s Hrvatskom ne može biti fleksibilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor propao

“Iz razloga koje ne razumijemo u cijelosti, Amerikanci su postrožili uvjete i čini se da smo pogrešno shvatili njihovu poziciju kada je riječ o ovome dogovoru. To praktički znači da je dogovor s Hrvatskom propao i ne mislimo da je moguće doći do dogovora koji bi pomirio američke uvjete i hrvatske zahtjeve na natječaju”, rekao je neimenovani izraelski dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo