predviđa posjetitelje / Zovu je 'prorok za gužve': Dubrovnik osmislio aplikaciju koja otkriva koliko se ljudi nalazi u gradu

Zahvaljujući projektu "Poštujmo grad" nastala je zanimljiva aplikacija - ona za predviđanje broja posjetitelja u povijesnoj jezgri

14.10.2018.
11:00
VOYO logo

Iz projekta 'Poštujmo grad' proizašla je zanimljiva aplikacija. Osmislili su je i razvili Grad Dubrovnik, razvojna agencija DURA i startup Enum Software.

Na svim ulazima stare gradske jezgre, kamere brojači, precizno, svakog posjetitelja broje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači trenutno u staroj gradskoj jezgri imamo 4406 posjetitelja", otkriva Stjepan Ćavar iz Dubrovačke razvojne agencije.

To što u svakom trenutku možete, na mobitelu, tabletu ili laptopu provjeriti koliko duša šeta unutar zidina nije novost, već to kako je sustav od nedavno postao i prorokom za gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranica Dubrovnik - visitors tako je dobila novu, pomalo mističnu web aplikaciju, zove se predviđanje, imate na njoj kalendar, prikazuje na današnji datum kakva je u gradu je gužva i slične stvari. No, njome možemo pogledati malo u budućnost , kliknemo na 12. listopada, dakle sutra je grad u žutom, očekuje se manja gužva, a kaže - gužva se ne očekuje u jutarnjim ili kasno poslijepodnevnim i večernjim satima.  

Crveno znači  - klonite se grada, zeleno - stare dubrovačke ulice su spokojne i mirne. Aplikacija ne radi po principu babe vange, već za proricanje gužvi koristi sve dostupne podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači s obzirom na dolaske kruzera , s obzirom na vremensku prognozu, i s obzirom na trenutni broj gostiju u Dubrovniku, aplikacija otkriva da li je to trenutni broj dolazaka ili noćenja", dodaje Ćavar.

Cilj je pomoći i prometnim redarima i turistima i turističkim djelatnicima, kao i građanima da bolje organiziraju promet, posjete, posao i naravno život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je izvrsno, dakle može se kontrolirati kada će netko malo pričekati s nekom turističkom grupom, ili možda s nekom grupom s kruzera, ili ćemo pričekati da druga grupa otiđe, a malo veće uđe, izvrsno", komentira Dubravko Bautović, turistički vodič.

Kako bi joj proročanstva bila još preciznija, aplikacija će u budućnosti koristiti i podatke stranica za iznajmljivanje smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Individualac koji želi napraviti rezervaciju u Dubrovniku, može kroz taj link vidjeti kakvo je stanje gužve u staroj jezgri i eventualno korigirati vrijeme svoga boravka, kaže Jelka Tepšić, dubrovačka dogradonačelnica.

Smanjivanje broja kruzera dnevno, kamere brojači, aplikacija proricatelj - koraci su kojim se, iz masovnog desanta, nastoji krenuti putem održivog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo